Napfényben úszó, ferde falsíkú otthonok

Az építészet egy csodálatosan sokszínű tudományág, melynek köszönhetően igazán egyedi családi fészkek születnek. Gondoljunk csak az egyszintes, többszintes megoldásokra, klasszikus Kádár-kockákra, összenyitott nagy tetőterekre vagy galériákra. Egy viszont mindegyikben biztosan közös: szeretjük, ha fényárban úsznak. Lássuk, hogyan segíthet ezen a ferde falsík! 

Hogyan aknázzuk ki a hosszabb ferde falsíkokban rejlő lehetőségeket?  

A hosszan lenyúló ferde falsíkú házaknál kifejezetten nagyobb a jelentősége a jól megválasztott és jó helyre kerülő tetőablakoknak, hiszen az elhelyezkedésük akár két vagy több emelet természetes megvilágításáról is gondoskodhatnak. Az sem ritka, hogy a ferde falsík lenyúlik egészen a földszintig. Nyilván ezekben az esetekben az alsó szint ferde falsík alatti része nehezen kihasználható, így tároló, mosókonyha, spájz is kaphat itt helyet. Jó megoldás lehet, ha a szintek közötti átjárást, a lépcsőket ide helyezzük, és egymás alatt több tetőablak is helyet kap, hiszen ezzel a megoldással egyszerre több szint természetes megvilágításáról is gondoskodhatunk. Ha a munkánkból kifolyólag sok időt töltünk otthon, akkor a dolgozót is átvihetjük a ferde falsík alá, így ülve kényelmesen elférünk, a megvilágítás körülményei pedig kedvezőek lesznek.  

Rezsicsökkentés tetőablakokkal  

Télen nemcsak a természetes megvilágítás intenzitásához, de a helyiségek melegéhez is hozzájárul a tetőablak, hiszen ahol több napfény jut be, ott hamarabb melegszik fel természetes úton a ház. Ezáltal ritkábban kell tekerni a fűtésen, így csökkenthetők a rezsiköltségek. Sokan gondolják elsőre, hogy a tetőablakoknál hűvösebb a levegő, könnyebben távozik a meleg és áthűl az ablakfelület. Ez már nem állja meg a helyét.  A mai, újabb tetőablakok technológiai megoldásai miatt sokkal jobban hőszigetelnek, mint elődeik, így emiatt nem kell aggódni. Ami viszont télen kincs, az nyáron izzasztó lehet, de a kapható világos sötétítők mellett már úgy csillapíthatjuk a napfény hőerejét, hogy a természetes fényről sem kell lemondanunk.  

A rezsin nemcsak a fűtéssel, de világítással is tudunk spórolni. Érdemes a tetőablakok megtervezésekor a Nap járását is figyelembe venni, illetve a tevékenységi területeket, amiket a ferde falsík alatt végzünk. Ezzel elnyújthatjuk a lakásba bejutó napsütéses órák számát, így később lesz szükségünk kiegészítő világításra.   


Ezt a bejegyzést 2022. március 5-én tettük közzé.