Tetőtér tévhit: a ferde falakat nem lehet kihasználni

A ferde tetősík elpazarolt négyzetméter – gondolják egyesek. De biztosan így van ez? Ha pusztán csak a számokat nézzük, rávághatnánk, hogy igen. Ugyanakkor, ha a praktikus helykihasználást, a hangulatos berendezést és a természetes fénymennyiség növelését nézzük, akkor bizony nyerő a tető!

Vannak olyan bútorok vagy akár olyan funkciójú terek, aminek kimondottan jól áll a tető ferde síkja. Ideális lehet például ágyat elhelyezni alatta. De ha a térdfal mérete engedi, akár komód, beépített tároló, olvasósarok, játszókuckó is otthont kaphat itt. Képzelj csak el egy kényelmes babzsákot vagy fotelt, egy kis éjjeliszekrénnyel vagy dohányzóasztallal, egy olvasólámpával és némi puha takaróval. Az őszi-téli bekuckózás ideális terepe!  

olvasosarok-ID10124300_122551-02-XXL

A fürdőszobában sem okoz gondot, csak némi tudatos tervezés kell hozzá – de hát mihez nem?! Például a kád, a mosógép, de kellő térdfalmagasság esetén a toalett és akár a mosdó is elhelyezhető itt. Utóbbinak azért feltétele, hogy egy tetőablak legyen a mosdó felett, hogy kényelmesen meg lehessen közelíteni és használható legyen. 

mosokonyha-ID10124250_532176-01__STR5019_kopia

Ha már a tetőablak előbukkant: a ferde fallal járó talán legnagyobb előny, hogy lehet tetőablakod, sőt, akár tetőablakaid vagy erkéllyé átalakítható tetőablakod is! A tetőablak mellett szól, hogy jelentősen több természetes fényt enged be, mint a homlokzati és manzárdablak.  

halo-ID10124319_119301-03-XXL

Hasonló feltételek mellett a tetőablakok legalább kétszer annyi természetes fényt eresztenek be, mint az ugyanakkora méretű homlokzati ablakok, és háromszor többet, mint az ugyanakkora méretű klasszikus manzárdablakok.  

panorama-ID10118412_530334-01__KAB7565-0817

Ráadásul mérettől, fajtától, elrendezéstől és kombinációtól függően páratlan nappali és éjszakai panoráma tárulhat eléd és föléd. Átalakítják, kitágítják a teret, és egyidejűleg több ablak segítségével áraszthatod el friss levegővel az otthonod. 

Eszedbe jutott még valami? Szólj hozzá a cikkhez!

 

 


Ezt a cikket 2021. szeptember 6-án tettük közzé.