Napimádó növények a balkonra

A természet ébredezik, a nyár már a sarkon. Most már érdemes kiültetni a növényeket, amikben nyáron szeretnél gyönyörködni. Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy az erkélyed, tetőteraszod fényárban úszik, akkor ezekkel a növényekkel öltöztesd fel a balkont!

Mediterrán növények 

Ahogy arról a nevük is árulkodik, kifejezetten imádják, sőt igénylik a sok-sok napfényt a mediterrán országok növényei. A levendula, leander, hibiszkusz, olajfa társaságában úgy érezheted magad a teraszon, mintha egy déli országba csöppentél volna.  Figyelj arra, hogy minél kisebb a cserepük, annál hamarabb ki tudnak száradni, így akár napi kétszer is igényelhetik a kiadós locsolást!  

Virágok 

Ha a klasszikus melegtűrő muskátli, petúnia, begónia helyett te inkább másban gyönyörködnél, akkor a bársonyvirág, dália, mézvirág, tarajos korallfa, liliom, szerelemvirág, jázmin, szamárkenyér és tátika között érdemes válogatnod. Imádják a déli és nyugati fekvésű erkélyeket és a kánikulást is jól tűrik.  

Futó- és kúszónövények 

A hajnalka, feketeszem, vadszőlő, borostyán és csillagjázmin jó választás lehet a balkonra is. Arra érdemes figyelni, hogy hamar megnőnek és telepítéstől függően beárnyékolhatják a balkont. Esetleg a falra vagy pár szálon érdemes őket futtatni. Tetőerkély esetén gondold át az ültetésüket, gondozásukat, hiszen rendszeres odafigyelést igényel, ha nem szeretnéd, hogy a tetőre felfussanak. 

Zöldek 

A szúnyogűző, illatos kakassarkantyú tompítja a virágba borult balkon sokszínűségét. A díszcsalán őszies, a hamvaska pedig télies hangulatot kölcsönöz az erkélynek.  

Fűszernövények 

Fűszerkertedbe a bazsalikom, oregánó, rozmaring, metélőhagyma, menta, kakukkfű, kerti zsázsa, kapor, borsikafű kifejezetten jól fogja magát érezni. Mindegyik imádja a napot, de vízigényük különbözik, ezért mindenképp nézz utána, hogy melyik mikor szomjazik meg!  

Gyógynövények 

Ugye, milyen jó érzés, ha a gyógyír a saját teraszodon terem? Az aloe vera, körömvirág, kövi rózsa, citromfű, borsmenta nagyon fogják szeretni a fényárban úszó erkélyt. Utóbbi kettő gyorsan terjeszkedik, így nagyobb cseréppel érdemes hozzá tervezni. Locsold őket igényeik szerint, hogy sokáig legyen hova nyúlni egy kis természetes orvosságért!  

Veteményes a balkonon 

A paradicsom, paprika, citrusfélék, rukkola, eper, füge, spenót, mángold, retek a balkonládában is megterem, és sok napfényre van szükségük ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. A víz- és talajigényeik eltérnek, ezért érdemes felkészülni belőlük, mielőtt erkélyeden köszönthetik új otthonukat. 

 

Te miket ültetsz idén a balkonra?

 


Ezt a bejegyzést 2023. május 5-én tettük közzé.