Nagytakarítás, ablakpucolás, lomtalanítás

Az ünnepek előtti nagytakarításhoz már adtunk tanácsokat, de most szeretnénk felhívni a figyelmet az új évi lomtalanítás jelentőségére is. Ez ugyanis nemcsak fizikai síkon üdítő, de lelkileg is – az pedig mindig jól jön, főleg a tél közepén, végén! 

Mielőtt nekiugrasz az ablakpucolásnak vagy más egyéb gyűlölt házimunkának, kezdd a sort a lomtalanítással! Minél több használaton kívüli holmitól, kacattól, elnyűtt gönctől szabadulsz meg, annál könnyebb leszel és több kedved lesz a folytatáshoz! A lomtalanítást ne keverd össze a szortírozással, persze a kettő egymás mellett is megférhet. De az a fontos, hogy amire már nincs szükséged, válj meg tőle könnyedén! Lehet, hogy más gazdára találva az új tulajdonos újra életet lehelhet bele és szívesen használja. Még egy praktikus tanács ide vonatkozóan: ami már szemét kategória, attól válj meg nyugodt szívvel, tedd ki a kerületi, városi lomtalanítás során vagy ha olyan, dobd a szemétbe. Viszont a használatra alkalmas, ép ruhákat leadhatod otthonokban, ruhagyűjtőkbe is. 

Ha ezekkel megvagy, jöhet a takarítás: mosd ki a textíliákat, távolítsd el a port a felületekről, tárgyakról, porold ki a kanapét és a szőnyegeket is. Ami alkalmas rá, add be bátran patyolatba! Nem kell mindennel neked bíbelődni, ráadásul sokszor a háztartásban nincsenek is meg a megfelelő eszközök a feladat elvégzéséhez. Mosd át a falicsempéket, használj zsíroldót, távolítsd el a vízkövet, ápold le a fa felületeket! Ha van bőr, műbőr, annak megfelelő ápolóval törölgesd át ezeket is. Végül porszívózz fel alaposan és moss fel! 

Te tudod, hogy hogy könnyebb nekilátnod, ha külön napra teszed az ablakpucolást vagy épp ezzel kezded a sort. Mutatjuk, hogy lehetsz hatékony a tetőablakok tisztításában! 

 

Ablakpucolás tippek tetőtéri ablakokhoz: 

  • először a kereteket törölgesd át, kezd kívülről, 
  • majd a belső kereteket is töröl át, a tokot is, minden, amit elérsz, 
  • jöhet a külső ablakfelület, 
  • majd a belső ablakfelület, 
  • a keretek áttörölgetéséhez ne használj savas tisztítószert, mert lemarhatja a felületet, 
  • az üvegfelületre bátran használd nagyanyáink ecetes vizes praktikáját, 
  • érdemes két körben elvégezni az üvegeket tisztítását, első körben a durvább szennyeződéseket távolítjuk el, második körben, lecserélt vízzel és ronggyal foltmentesre törölgetjük, majd száraz ruhával eltávolítjuk a vizet. 

Itt még több ápolási, karbantartási tippet olvashatsz! 

3+ 1 Tipp a tetőablak karbantartásához – 1. rész 

Még több tipp a tetőablakok karbantartásához – 2. rész 

Év végi nagytakarítás: az árnyékolók karbantartása  


Ezt a bejegyzést 2022. február 5-én publikáltuk.