Nem kell, hogy az energiahatékonyság a beltéri levegő minőségének kárára menjen

Az elmúlt 50-100 év alatt rengeteget változott az ablakok hőszigetelő képessége. Régen az ablakokon átszivárgó szellőzési sebesség meglepően magas volt még zárt ablakok mellett is. Ez egyrészt magas fűtési költségekhez, másrészt nagyobb nyersanyag felhasználáshoz vezetett, így nem is csoda, hogy a hatvanas évektől kezdve az építési szabályzatok és előírások a szivárgások csökkentésére összpontosítanak. Sokan viszont tartanak a hőszigetelt ablakok levegőrontó minősége miatt. Van erre is megoldás!

Ha másik oldalról szemléljük a régi ablakok okozta természetes légszivárgást, akkor első gondolatra úgy tűnhet, hogy előnyeink is származhatnak belőle. Mivel a légáramlás, levegőcsere fokozatosan biztosítva van, így frissebb lehet a levegő az ingatlanban. Emellett a párásodás és penész elleni harcban is pozitív szerepe lehet. Ez a légszivárgási sebesség és mennyiség viszont alkalmatlan arra, hogy a jó levegőminőséget biztosítani tudja manuális vagy automatizált kiegészítő szellőztetés nélkül. Így a rossz szigetelésből adódó légszivárgás előnyeit és hátrányait vizsgálva egyértelmű, hogy a régi technológiával készült ablakokat megéri újra cserélni.  

Tetőablakoknál sincs ez másképp. Mivel az új tetőablakok valóban csökkentik a természetes légcsere mennyiségét, sokkal energiahatékonyabbak, mégsem szükséges napi többször ablaknyitogatással tölteni az időnket. A VELUX tetőablakokon található szellőzőcsappantyú biztosítani tudja a szükséges háttérszellőztetést. Kimondottan fontos ez, ha gyerekkel is osztozunk a családi fészken. A kicsik ugyanis fokozottabban ki vannak téve egészségügyileg a rossz levegőminőség és pára okozta megbetegedéseknek. 

A homeoffice világában a nyirkos beltéri levegő a felnőtt szervezetekre sincs túl jó hatással. Több ezer ház vizsgálata során kimutatták ugyanis, hogy a nedves, párás épületek betegségeket és tüneteket, például köhögést, zihálást, allergiát és asztmát okozhatnak. A házi poratkáknak is kedvez a párás beltér, ami szintén okozhat allergiát. Ahhoz, hogy ezt megfékezzük, 45% alatt kell tartani otthonunk relatív páratartalmát.  

Nemcsak az ablak lehet felelős a beltéri levegő megnövekedett nedvességtartalmáért. Az olyan mindennapi tevékenységek, mint a takarítás, főzés, mosogatás, tisztálkodás szintén hozzájárul a párásodáshoz. Egy négy fős család például átlagosan 10 liter vízzel járul hozzá naponta a beltéri levegő állapotához. 

Akkor mégis mi a jó választás? 

A pára ne legyen gátja az ablakok korszerűsítésének. Az új típusú ablakokkal, tetőablakokkal csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat és rezsiköltségeinket. Cserébe jobban oda kell figyelnünk a rendszeres és hatékony szellőztetésre. Ha ennek biztosítására nincs manuálisan lehetőségünk vagy kedvünk, akkor már úton is elindulhatunk. Ilyenkor beépített szellőzőrendszerekkel vagy mechanikus szellőztetőkkel ellátott ablakokat érdemes választani.  A jó szellőzés ugyanis kompromisszum az energiahatékonyság és egészséges beltéri levegő között. A jó levegő pedig mondanunk sem kell, hogy milyen áldásos hatásokkal van testünkre.  


Ezt a bejegyzést 2022. március 8-án tettük közzé.