Mit jelent a kéményhatás?

Egy épület szellőztetésének több módja is lehetséges, melyekről röviden már írtunk korábbi bejegyzéseinkben. Ezúttal a kéményhatás szakkifejezéssel fémjelzett változatot járjuk körbe.

 

Ahhoz, hogy szellőztetés során a levegő mozogjon, kicserélődjön, a külső és belső tér közötti hőmérsékletkülönbség és szélnyomás is szükséges. Azonban, ha mindkettő hiányzik, akkor azt érezzük, hogy áll a levegő, és hiába szellőztetünk, nem történik semmi. 

 

Mi van ennek hátterében? 

 

Fizika órán megtanultuk, hogy a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, de azzal, hogy ez otthonunkban mivel jár, nincs mindenki tisztában. Lényegében a meleg levegő útra kel, azaz az épületben elkezd felemelkedni, és ez a felfelé történő mozgás okozza a kéményhatást. A meleg levegő fent elhagyja az épületet gyakorlatilag bárhol, ahol utat talál: a réseken, nyílásokon, nyitott ablakokon keresztül, és a helyébe hideg levegő kerül az épület alsó szintjén. Minél magasabb a ház, annál erősebb ez a kéményhatás. 

 

Hogyan használhatjuk ezt hatékonyan? 

 

Akkor a leghatékonyabb, ha a levegőmozgás „útvonalai” is ki vannak találva, meg vannak tervezve az épületben. Ilyen útvonalat képeznek többszintes házak esetén a lépcsőházak, de ezek önmagukban nem elegendőek. Szükség van a földszinten és a legfelső/tetőtéri szinten beépített ablakokra, melyeket egyidőben ki tudunk nyitni. A tetőtéri ablakok pozíciójuknál fogva maximalizálni tudják a kéményhatásból adódó szellőztetést. 

 

Kéményhatás illusztráció

 

Jó tudni!

 

Minél magasabban vannak az ablakok és minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, annál erősebb a kéményhatás. Ezért azokban az épületekben, amelyekben tetőtéri ablakokat használnak természetes szellőztetésre, a kéményhatás erőteljesebben érvényesül, mint azokban az épületekben, amelyekben csak homlokzati ablakok találhatók. 

 

Amikor fúj a szél, értelemszerűen a levegő a háznak a szélirányban lévő oldalán jut be és az ellentétes oldalon található nyílásokon, nyílászárókon keresztül hagyja el az épületet. Az épület formája és környezete, valamint a környezetében lévő további épületek is hatással vannak a levegő áramlására. Ezért érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi a jellemző szélirány a telken és milyen levegőmozgásra számíthatsz. 

 

Nálatok van lehetőség hatékony szellőztetésre a kéményhatás segítségével? 

 

Ha további cikkeket olvasnál tőlünk szellőztetés témában, nézz szét az Élet a tető alatt menüben, az Egészséges lakás almenüben! 

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 12-én publikáltuk.