Magastető lenullázva - Nulla energiaigényű épületek tetőtér beépítése

Idén nyártól már csak közel nulla energiaigényű épületeket lehet átadni, ezért már most ennek megfelelően tervezni és kivitelezni épületeinket. Mit jelent ez a tetőtér-beépítések térelhatároló szerkezetei esetében?

Épületeink hőszigetelése egyre hatékonyabb. Magastetők esetében a gyengébb hővezetési tényezővel rendelkező anyagok szükséges vastagsága már ma is meghaladja a 15 cm-t, így a fent említett korszerű hőszigetelési előírásoknak még akkor sem tudnánk megfelelni, ha a teljes szarufamagasságot kitöltjük hőszigeteléssel. A fokozott energiatakarékossági és komfort igényeknek kétféleképpen tehetünk eleget. A szarufák alsó síkja alá helyezett kiegészítő hőszigetelés ugyan jól szolgálja az energiatakarékosságot, de mellé kapjuk azt is, hogy jelentősen csökken a tetőtér használati értéke a beszűkült tér miatt, és csökken az ingatlan értéke is a kisebb hasznos alapterület miatt. Ilyen esetekben a jó megoldást a szarufák feletti hőszigetelés jelenti. 

 

A szarufák feletti hőszigetelés előnyei: 

  • hőhídmentes tetőszerkezet 
  • a hőszigetelés vastagsága nem függ a szarufamérettől 
  • esztétikus, látszó faszerkezet 
  • nagyobb hasznos tetőtér 

   

Tetőfelújítás AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® alkalmazásával 

Ezekben a szerkezetekben viszont jelentős terhelés éri a hőszigetelést, így a könnyű szálas anyagok itt nem alkalmazhatók. Jól használható viszont a nagy szilárdságú, méretpontos, csap-hornyos élképzésű AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT®. Az EPS 150 anyagminőségű grafit adalékos expandált polisztirolhab a tetőfedés önsúlyát és a meteorológiai terheket (szél- és hóteher) hosszú távon, megbízhatóan viseli úgy, hogy sem a szilárdsági jellemzője, sem - a másodlagos vízelvezető héjazatnak (alátétfóliának) is köszönhetően - a hőszigetelő képessége nem változik az idők folyamán. Az anyag kellően szilárd ahhoz, hogy rajta keresztül a megfelelő, 75/50 mm méretű ellenlécet korrózióálló rögzítőelem használatával a szarufákhoz lehessen erősíteni. A vasbeton szerkezetű magastető („koporsófödém”) esetében további előnyöket biztosít a ferde födémlemez külső oldalán elhelyezett AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT®. Ilyenkor a külső oldali hőszigetelés fokozza a nagy hőtároló képességű vasbetonfödém kiváló hőcsillapítását, ami különösen a nyári, kánikulai időszakokban biztosít kellemes közérzetet a tetőtérben. 

csm_magasteto_M0102

 

1. Teljes felületű deszkázás 
2. Párazáró fólia 
3. AUSTROTHERM Manzárd GRAFIT® 
4. Szarufa 
5. Alátét héjazat 
6. Ellenléc 
7. Tetőléc 
8. Héjalás 
9. Falazat 
10. AUSTROTHERM EXPERT FIX 
11. AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX 
12. Vékonyvakolat rendszer 
13. AUSTROTHERM Padlap 
Manzárd Grafit (2)

 

AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® - Magasan jobb!
manzárd grafit

 

 

 
Banner-1

Ezt a bejegyzést 2021. február 27-én tettük közzé.