A páraáteresztő tetőfóliák előnyei

A korszerű tetők elengedhetetlen kelléke a minőségi alátéthéjazat, közismertebb nevén a tetőfólia. Ez biztosítja a másodlagos védelmet nedvesség bejutása ellen, ami tagolt tetők esetén különösen fontos. Minőségi fóliákkal hosszú távon is biztonságos megoldás érhető el, és hatékonyan védekezhetünk beázás ellen.

Az előírásoknak megfelelően tetőfólia beépítése minden esetben ajánlott, de beépített tetőtérben, valamint gyártó által meghatározott alacsony hajlásszögeknél kötelező. 

A piacon nagyon sokféle tetőfólia elérhető, melyek különbözőképpen kategorizálhatók.  

Belső vagy külső oldali fóliák a legfőbb kategóriák. A belső oldali fóliára csak beépített tetőtér esetén van szükség, ezek mindig párafékező vagy párazáró fóliák. A külső oldali fóliák a szarufa felső síkja fölött helyezkednek el. A külső oldali fóliák lehetnek pára áteresztők vagy nem pára áteresztők. 

tetőfólia felrakása

A páraáteresztő fóliáknak a legnagyobb előnye, hogy közvetlenül szigetelésre is fektethetők, míg, ha nem páraáteresztő fóliát építünk be, akkor nem elég a cserép és a fólia között biztosítani a szellőzést, de a fólia és a szigetelés között is kell. 

Mint említettük, beépített tetőtérnél minden esetben kötelező külső oldali tetőfólia alkalmazása, mivel a tetőfedők munkáját is megkönnyíti a szigetelésre fektethetőség, illetve így a szarufa annak teljes magasságában kitölthető szigeteléssel, ezért minden hozzáértő kivitelező páraáteresztő fóliát használ. 

Az irányelvek szerint nem beépített tetőtér esetén csak akkor kötelező külsőoldali fólia beépítése, ha a gyártó által meghatározott alacsony tartományba esik a tető hajlásszöge, azonban minden esetben ajánlott. Egyrészt azért, mert a szerkezetbe jutó csapóeső és porhó így nem juthat el a födémig, nem nedvesíti át a födémen elhelyezett szigetelést rontva annak hatásfokátemellett a bejutó por ellen is védelmet biztosít. Mivel nincs szigetelés, ezért akár nem páraáteresztő fóliát is használhatnánk azonban, ha előrelátók szeretnénk lenni, nem követjük el ezt a hibát. 

Amennyiben évek múltán szeretnénk mi magunk, vagy az ingatlan új tulaja beépíteni a tetőteret, és már alapból a minimálisan drágább páraáteresztő fólia van beépítve, akkor elég folytatni befelé a rétegrendet, és kialakítani a tetőteret. Ellenkező esetben a teljes tetőt vissza kell bontani a szarufa felső síkjáig, hogy ki lehessen cserélni a régi párafékező fóliát. Tehát egy minimális extra beruházással növelhetjük ingatlanunk értékét, vagy rengeteget spórolhatunk a jövőbeni munkálatok idő- és költségvonzatán. 

Fontos! Ha üres padlástérbe páraáteresztő fóliát építünk be, még mindig muszáj szellőzést is biztosítani, mivel amíg nincs kialakítva a tetőtéri rétegrend (külső oldali páraáteresztő fólia – szigetelés – belsőoldali párazáró fólia), addig nagyon könnyen előfordulhat, hogy nagyobb páraterhet kap a fólia, mint amekkora az átengedőképessége. 

Tondach


Ezt a bejegyzést 2020. november 24-én tettük közzé.