Otthonról dolgozol? Ezekre ügyelj home officeban!

Bár a COVID-járvány lecsengése óta sok cég visszaállt a helyszíni vagy hibrid munkavégzésre, de még mindig eléggé elterjedt az otthoni munkavégzés lehetősége. Ennek megvannak a maga előnyei, ha a munkavállaló és a munkavégzés otthoni körülményei erre alkalmasak. Vegyük sorra, mire ügyelj, ha otthonról dolgozol! 

 

Az otthoni munkavégzés során nem csak a munkában való hatékonyságot kell szem előtt tartani, hanem a saját egészségünk megőrzését is. Ebben szeretnénk segíteni néhány alapvető tanácsunkkal. 

 

Így alakítsd ki a dolgozósarkodat! 

 

Kényelem és ergonómia 

  • A szék megválasztása az egyik sarkalatos pont. Válassz ergonomikus kialakítású széket, ami megfelelően támasztja a hátadat, derekadat és lehetővé teszi a helyes testtartást. 
  • Az asztal magasságát célszerű úgy beállítani vagy olyan magasságút választani, hogy a könyökök 90 fokos szögben legyenek, amikor gépelsz. 
  • A monitorodat/monitorjaidat úgy helyezd el, hogy szemmagasságban legyen(ek), kb. 50-70 cm távolságra a szemtől. Bátran használhatsz monitorállványt vagy könyveket, ha szükségesnek érzed az emelést! 

 

Megfelelő természetes fény és világítás 

  • Ha lehetséges, helyezd az íróasztalt az ablak, tetőablak közelébe, hogy természetes fényben töltsd a munkaóráidat! 
  • A természetes világítás mellett gondoskodj a megfelelő erejű mesterséges világításról is. Használj asztali- vagy állólámpát, ami nem vakít, ugyanakkor megfelelően megvilágítja a munkaterületet. 

 

Rend a lelke mindennek! 

  • Amíg nincs rend, addig nem tudsz a feladataidra koncentrálni maximálisan, hiszen maga a környezet is azért kiált, hogy foglalkozz vele. Tarts rendet az íróasztalodon is, kerüld a zavaró, felesleges tárgyakat. Egyúttal tarts rendet a gépeden is!   

 

Egészségmegőrzés 

  • Tarts rövid szüneteket – akár minden órában: állj fel, nyújtózkodj egy kicsit és mozgasd át a tagjaidat! 
  • Ne étkezz a monitor előtt! Nyugodtan szakítsd meg a napodat az étkezésekkel, de ezeket ne a gép előtt tedd meg! Ülj át az étkezőasztalhoz vagy menj ki a teraszra, és koncentrálj az ízekre és a pihenésre. 
  • Készítsd az íróasztalra ivóvizet! Törekedj rá, hogy a szervezeted számára szükséges folyadékmennyiséget bevidd a nap folyamán! 
  • Figyelj a helyes testtartásra! Ügyelj a helyes testtartásra ülés közben: a lábak a padlón, a hát egyenes, a vállak lazák. 
  • Pihentesd a szemeidet! Kövesd a 20-20-20 szabályt: minden 20 perc munka után nézz 20 másodpercig egy 20 láb (kb. 6 méter) távolságra lévő tárgyat. 
  • Monitor beállításai: Állítsd be a monitor fényerejét és kontrasztját úgy, hogy az kényelmes legyen a szemeidnek. 
  • Lelki egészség: Tarts rendszeres kapcsolatot kollégáiddal videóhívásokon, chat-en keresztül, hogy ne érezd magad elszigetelve. 

 

A hatékony munkavégzés aranyszabályai 

  • Készítsd napirendet és időbeosztást, és törekedj a betartásukra! Keretek meghatározása fontos, hogy ne érezd azt, hogy elfolyik a napod. A napi feladatlista pedig segít a prioritások meghatározásában és a teendők nyomon követésében. Beoszthatod az idődet blokkokra, például hosszabb, 90 perces intenzív munkafázisok és rövidebb, 15 perces szünetek váltakozásával. 
  • Eszközök: Használj hatékonyságnövelő eszközöket és alkalmazásokat, például Trello, amivel egyszerűsítheted a feladatok státuszának lekövetését. 

 

Mindezek mellett pedig arra is ügyelj, hogy a munkavégzés előtt szellőztess egy nagyot, és ezt ismételd meg bizonyos időközönként! A friss levegőre minden szinten szükséged van! A szellőztetés mellett érdemes egy kis szabadtéren való tartózkodást is beiktatnod, akár napközben is. 

 

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy a munkavégzés hatékony legyen, miközben az egészségedet is megőrzöd. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. július 8-án tettük közzé.