Fénymennyiség meghatározása otthonunkban

Pszichológiai szempontból a külső környezettel való kapcsolódás iránti igény - különösképp a napfényhez - fontos tényező jólétünkben. Így egy épület fényviszonyainak megtervezésénél nemcsak az adott helyiség funkciójához, hanem egyéni preferenciáinkhoz is viszonyítjuk a szükséges fényt és ezeket biztosító ablakok számát és fajtáját. 

Nem mindegy, hogy az adott helyiséget mely napszakokban, milyen tájolás mellett, milyen feladatok elvégzésére fogjuk használni. Egyidejűleg kell a központi látásra, mint a tárgyak megvilágítására és perifériás látásra is, mint a környezet megvilágítására figyelni. A perifériás látás továbbá azért is felelős, hogy érezzük a környezet alakjait, mélységeit, a tér méretét és dimenzióit, az anyagokat és fényelosztást. Ahhoz, hogy a természetes fény jókor, megfelelő mennyiségben (a túl sok is zavaró tud lenni) jusson be a helyiségbe, a tervezési szakasz a kulcs ebben. Tetőtér esetén ahhoz, hogy egyensúly alakuljon ki a fény intenzitása, elhelyezkedése és iránya között, a tetőablakok elhelyezkedése és mérete játssza a főszerepet.  

A vizuális kényelem 

A helyiség fénye nem korlátozhatja és nem akadályozhatja a látás képességét, így bármikor könnyen tájékozódhatunk és szabadon mozoghatunk a helyiségekben és az épületben. A rossz vagy nem megfelelő megvilágítás megnehezíti a látást, ami rontja teljesítményünket és hatással van egészségünkre, közérzetünkre. Felesleges szemfáradást, szemirritációt, fáradtságot és fejfájást is okozhat. Ezeket a tüneteket a gyenge fényerő és kontraszt, a magas fényerő-különbségek és a villogás is kiválthatja. A fény forrását tekintve a kellő mennyiségű napfény nagy mennyiségű, tükröződésmentes fényt biztosít. A gyenge, nappali megvilágítás mellett viszont elektromos fényforrást is használnunk kell, ami pedig már tükröződést is okozhat. Persze a nap folyamán sokféle feladatunk lehet, amelyek különböző fénytípust igényelnek, ezért jó, ha a helyiség alkalmazkodni tud a változó fényigényhez.  

Elérhető napfénymennyiség 

Az épületek napfénytervezésének célja, hogy megfelelő mennyiségű napfény és fényszint legyen biztosítva a helyiségekben, sőt, a napfény legyen az elsődleges fényforrás nappal. A szükséges és rendelkezésre álló napfény különböző az egyes évszakokban és napszakokban. A befolyásoló tényezők miatt az elérhető napfény mennyisége inkább relatív értékekben határozható meg. Az adott vizuális feladathoz szükséges abszolút megvilágítási szint a feladat jellegétől és a vizuális környezettől függ, ahol azt végrehajtják. Az Épületgépészeti Mérnökök Szervezete az alábbi fényszinteket ajánlja: 

  • 100 lux: ahol leginkább mozgás történik, elegendő az alkalmi látás a részletek érzékelése nélkül. 
  • 300 lux: olyan belső terekben, ahol a vizuális feladatok mérsékelten könnyűek. 
  • 500 lux: ahol a vizuális feladatok mérsékelten nehezek és színmegítélésre lehet szükség. Például hagyományos irodákban, konyhákban. 
  • 1000 lux: olyan belső terekbe ajánlják, ahol nehezek a vizuális feladatok és fontos az apró részletek érzékelése.  

Otthonunk fénymennyiségének kialakításánál tehát a helyiség funkciója és egyéni preferenciák a meghatározóak, de olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint az épület adottságai és tájolás. 


Ezt a bejegyzést 2021. március 11-én publikáltuk.