Referencia-kérdés

Bár a szerződés segíthet az esetleges vitatható helyzetek orvoslásában, de azért mégsem jelent teljes biztonságot. Biztonságban akkor érzed magad, ha nemcsak az elhangzottakra (és leírtakra) alapozhatsz, hanem tetteket is látsz. Lehet-e, szabad-e referenciát kérni építésztől, kivitelezőtől, szakembertől?

Ki ne találta volna már magát olyan helyzetben, amikor valakire, valakinek a munkájára, szakértelmére volt szüksége, és az ismeretlen szakemberről szeretett volna valamit tudni. Valami biztosat, kézzelfoghatót, ami a bizalmat erősítheti, ami támpontot adhat a döntés, szakember választás előtt? Ki ne érezte volna magát kiszolgáltatottnak vagy elveszettnek a sok név, cím láttán, miközben olyan nagy fába akarta vágni a fejszéjét, mint mondjuk egy építkezés? 

Igen, valljuk be, hogy a sokszor amúgy is zsibbasztóan sokkoló vállalás során jól jönnének kapaszkodók. 

A címbéli kérdésre egyszerű a válasz: igen! Annyira igen, hogy véleményem szerint ez nem csak lehetőség, hanem kötelező is. Gondold el! Komoly építkezésbe fognál, nagyon nagy terheket veszel a válladra, időben, anyagilag megterheled a családod, nem feltétlenül értesz mindenhez, ami egy bontás, építkezés során akár tervezéskor, akár az építő munka folyamán felmerül, ráadásul mindent Te fizetsz, és fogalmad nincs, hogy ki dolgozik a házadon, milyen ember és milyen szakmai tudással, tapasztalattal bír. 

Az odáig rendben van, hogy valahogy rátalálsz valakire. Interneten vadásztad le? Máshol olvastál, hallottál róla? A szomszédod, munkatársad, ismerősöd, barátod ajánlotta? Nyilván ezek különböző szintű „alapok” ahhoz, hogy felhívd a szakembert. De valójában még nem ismered. 

Erősítsd meg a bizalmat, amivel bejelentkeztél hozzá! Fontos, hogy Neked kell megtenned az első lépést. Fontos, hogy csak akkor hívj bárkit, ha tényleg van bizalmad. Ha nincs, ne építkezz! 

A referenciakérés két lábon áll: az emberi és a szakmai „lábakon”. Mindkettő a fent említett bizalomba van ágyazva. A bizalmat csak elveszteni lehet, esetleg erősíthető, de nulláról nem lehet felépíteni. Tehát van bizalmad, felhívod, írsz neki, aztán várod a választ. 

Az emberi szál véleményem szerint megalapozza a szakmait és persze fordítva is így van ez. Nyitottnak kell lenned, de tapasztalatod, emberismereted alapján jó, ha felismered, hogy tudnál-e együtt dolgozni a szakemberrel. Stílus, pontosság, viszonzott nyitottság, gondolatiság mind befolyásolnak majd a választásodban és ez így természetes. 

A referencia kérés is az. Jó, ha a szakembernek vannak korábbi munkái, amiket megmutathat. Nem csak azért, mert vannak, hanem mert ő azokra büszke. Ez azonnal egyfajta bizonyítványként kerül eléd. Láthatod, hogy képek, rajzok, történetek alapján Te is ugyanazt a színvonalat találod-e helyesnek, elfogadhatónak, mint a megkeresett szakember. Nem tragédia, ha időben kiderül, hogy nem. Bátran kérdezz, kérd meg, hogy mutassa meg, mit tud. Honlap, Facebook-oldal, egyéb média felületek, cikkek, hivatali szakmai ajánlások, listák - ezek mind segíthetnek Téged. Kérd, hogy megnézhesd az általa tervezett, épített házakat. Beszélgess a korábbi Megbízóival, nézz, olvass utána, mi hogyan történt. 

Nem kapsz soha teljes képet. De cáfolhatod első feltételezéseidet, vagy megerősítheted a fentiekkel azt a kapcsolatot, ami mentén hónapokon keresztül partnerként kell együtt dolgoznotok. 

 

Légy bátor! Ez a megismerési folyamat mindenképpen megtérül. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

 


Ezt a bejegyzést 2024. május 20-án tettük közzé.