Sátortető alatti tetőtér-beépítés lehetőségei

Előző bejegyzésünkben pontosítottuk, mit értünk sátortető alatt. Most nézzük meg, mik a jellemző lehetőségek, megoldások egy sátortetős Kádár-kocka tetőtér-beépítésénél.

Abból kiindulva, hogy a padláson a tetőforma miatt minden irányban csökken a belmagasság, nagymértékű átalakítás nélkül biztos, hogy a belső lépcső nem érkezhet fel közvetlenül a ház külső falánál. A lépcső lehet a ház szélén, de a felérkezési pont beljebb lesz, mert azon a ponton már megfelelő szabad belmagassággal kell rendelkezni. Arra számíthatsz, hogy az amúgy kellően magas belső tér szélén, tehát a ház külső falainál nagyon nagy területen csak kiegészítő, kiszolgáló funkciók lehetnek. Emiatt ne ijedj meg! Egyesek szerint olyat, hogy egy családi házban elegendő tárolóhely van, még senki sem látott. Gondold át, hogy mi mindennek nem kell magas tér, mi az, amit a ház szélén el tudsz helyezni. Ilyenek a tárolók, beépített szekrények vagy polcok. De ilyen a szobában az ágy, az alvó rész, a fürdőszobában a WC vagy a mosógép. Rájöhetsz, hogy sok olyan funkció van egy házban, ami pont ide, az alacsony belmagasságú térbe való. Ehhez persze kompromisszum készség, rugalmasság is kell, mert – különösen, ha megtartod a régi tetőt – sok szerkezethez kell alkalmazkodnod. Ez hordoz pozitív izgalmakat is. Az egyediség lehetőségét, azt, hogy a szokásostól eltérő megoldásokkal magadra szabhatod a tetőtered. Nagy lehetőség! 

Általában két, egymástól eltérő elrendezés jellemzi a sátortetős házak tetőtereit. Az egyik az, amikor a központi, belső részben egy közlekedő található, melyből minden irányban helyiségek nyílnak. Ez akkor logikus, ha a tetőtérbe vezető lépcső – figyelembe véve a földszint elrendezését – a ház belső terében van, és a tetőteret jól szeparált helyiségekkel szeretnéd beépíteni. Ebben az esetben az intimitás jobban érvényesül, ugyanakkor az alacsonyabb terek praktikus funkciókkal berendezése is előtérbe kerül. 

A másik esetben maga a belső terület válik egy, nagyobb belmagasságú – többnyire közösségi – térré, amihez kisebb, nem feltétlenül szigorúan leválasztott terek, helyiségek kapcsolódnak. Itt egyértelműen fontosabbá válik a közösségi élmény, a családi együttlét és ehhez képest alárendelt szerepet kapnak az egyéb helyiségek, szobák, kiszolgáló helyiségek. Az egyben kezelt nagyobb belmagasságú központi tér lehetőséget ad a felület teljes kihasználására, az alacsonyabb részek belsőépítészetileg igényes alakítására, ami izgalmas és praktikus megoldásokat eredményez. A nagyobb mértékű megvilágítással a nagyobb tér élménye is létrejön. Mondhatjuk azt is, hogy ez utóbbi elrendezés nem csak a családi együttlétet erősíti, hanem elegáns megoldást is kínál. Persze minden eset egyedi, biztos receptet adni előre senkinek sem lehet. 

Fontos a szerkezetek megtartásának, a régi elemek rendbehozatalának kényszere. Van, aki szereti látni, megmutatni a régi faszerkezeteket, van, aki inkább elburkolja ezeket. Arra figyelj, hogy egy utólag beépített tetőtérben a terhek nagyobbak, a szerkezeteket erősíteni, védeni kell. 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu      


Ezt a blogbejegyzést 2021. július 31-én tettük közzé.