Tetőtéri tévhit: A tetőtér olyan nyáron, mint egy szauna

Sok tanulmány foglalkozik az otthonunk vagy a munkahelyünk optimális és egészséges hőmérsékletével. Vannak eltérések évszakok és egyéni ízlés terén, de általánosságban 22-26 °C-ban érezzük jól magunkat, tehát célszerű ezen hőmérsékleti értékek között tartani a lakás hőmérsékletét, ami elsősorban a nyári forró napokon állítja kihívás elé szervezetünket és pénztárcánkat. 

A tetőfelület akár több száz négyzetméteres is lehet, a nyári hónapokban naphosszat ki van téve a napsugaraknak, így a tető akár 100 °C-ra is felmelegedhet, a cserép vagy más tetőfedő anyag pedig egész biztosan átmelegszik és ontja magából a meleget. 

Mindezek ellenére egy modern tetőtérben ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok hozhatók létre, mint például a földszinten. Tény, hogy évtizedekkel ezelőtt a tetőtér-beépítések még más megoldásokkal készültek, mint manapság, és gyakran a szigetelésre sem fordítottak akkora gondot, mint kellett volna. Így aztán vannak olyan tetőterek, ahol nyáron kegyetlen a meleg. 

 

Ha nem akarjuk, hogy a nyári kánikula tesztelje a tűrőképességünket, három dologról biztosan kell gondoskodnunk: 

1., Megfelelő vastagságú szigetelést kell elhelyezni a tetőn. (Bővebb információt a tető hőszigetelésről ITT találhatsz.)  

2., A megfelelő szigetelés mellett légrést kell kialakítani a tetőszerkezetben, ahol a levegő szabadon tud járni-kelni, és ezáltal hűteni tudja ezt a hatalmas felületet. Építkezőként ügyeljünk arra, hogy ezt megbeszéljük a tervezés során az építésszel, majd később a kivitelezés során az ács csapattal is.

Árnyékolás VELUX rolóval  

3., Végül pedig meg kell akadályoznunk, hogy az ablakokon keresztül a melegítő napsugarak bejussanak a házba. Ez az üvegfelületek mentén történő árnyékolást jelenti. Ha tetőtéri ablakunk van, akkor ne sajnáljuk a pénzt a VELUX külső hővédő rolóra vagy a redőnyre. Mindkettő az ablaküvegen kívül helyezkedik el. Funkciójukhogy szűrik az üvegfelületre érkező napsugarakat, ezáltal akadályozzák, hogy a hőenergia az üvegen átjusson, azaz a helyiségbe a meleg bejusson. A tetőtéri ablakok esetén a belső árnyékolás nem működik, mert a fény meredekebb szögben érkezik az üvegre és az üvegfelület felmelegedésével a hőenergia elég nagy része be is jut a beltérbe. 

Plusz egy tipp: A meleg a nyitott tetőtéri ablakokon át is bejut, tehát a nappali órákban a tetőtéri ablakokat zárva, a külső hővédő rolókat vagy redőnyöket pedig leengedve kell tartani a tetőtérben. Szellőztetésre és a ház, ill. a tetőtér lehűtésére napnyugtától kell figyelmet fordítani. Ilyenkor intenzíven át kell szellőztetni és le kell hűteni a házat. 

 

Nálatok mi a helyzet, van külső árnyékoló az ablakokon? 

Ezt a bejegyzést 2020. 10. 30-án tettük közzé.