Szerelvények a tetőn, a nélkülözhetetlen kiegészítők

A tetőkön gyakran lehet szükség szerelvények vagy épületgépészeti berendezések elhelyezésére. Új építésű tetőknél már a munkálatok közben beépíthetőek a tervezett szerelvények rögzítéséhez szükséges elemek, utólagos felszerelés esetén azonban elkerülhetetlen a cserépfedés megbontása. Ilyenkor a rögzítések szakszerű kialakítása mellett fontos, hogy azt az eredeti állapotában állítsuk helyre.

Mik azok a tetőbiztonsági elemek? 

A tetőbiztonsági elemek elsősorban a kémény tető fölé nyúló részének, illetve a tetőre telepített épületgépészeti berendezéseknek a megközelítését szolgálják. Ilyen elem a járórács (tetőjárda) és a hozzá kapcsolódó biztonsági korlát. A hófogók az eresz magasságában felgyülemlett, egybefüggő hótömeg leesését akadályozzák meg, a nagyobb hótömeg lecsúszását hófogó rácsokkal előzhetjük meg

Hófogó a tetőn

A tetőbiztonsági elemek beépítéséhez mindig kérd szakember segítségét a balesetek elkerülése érdekében! 

 

A napelemek rögzítéséről se feledkezzünk meg 

A napelem panelek legtöbbször a tetőfedés felett, a tetősíkkal párhuzamosan helyezkednek el, hálós kiosztásban (egymás mellé és fölé sorolva), ám a teljes rendszer a cserépfedéstől független. 

A gyártók széles választékának köszönhetően szinte minden tetőhöz, illetve tetőfedés típushoz megtalálható a megfelelő tartószerkezet. Azonban itt is érdemes előre informálódni, az egyes gyártmányokat összehasonlítani, mivel jelentős minőségbeli különbségek lehetnek (anyag, teherbírás, állíthatóság stb.). Ritkán előfordulhat, hogy egyedi gyártású rögzítőelemekre van szükség. 

Generon, napelemes tetőcserép

Amennyiben most aktuális a tetőépítés vagy -csere, és napelemes rendszer beépítése is tervben van, érdemes megfontolni Terrán Generon napelemes tetőcserép beszerzését. Az innováció nem plusz elemként kerül felhelyezésre, a tető síkjába belesimulva alkot egységes felületet a klasszikus fedéssel. Első ránézésre csupán annyi különbség tapasztalható, hogy a Generonon megcsillan a napfény, ezzel is azt üzenve, hogy ez a tető – és az alatta élő család – igazán naprakész.  

kiegesziteok


Ezt a bejegyzést 2020. november 26-án tettük közzé.