Tapétázzunk vagy fessünk a tetőtéri szobákban?

Tetőtéri szobáknál mindig kérdéses, hogy érdemes-e színekkel, mintákkal operálni a falakon, hiszen a szabálytalan alakú terek nem feltétlenül pozitív irányba hatnak, mikor a térélmény kérdéskört vizsgáljuk. A legtöbbször akkor járunk el jól, ha minden falfelületet fehérre festünk, vagy fehér tapétával tapétázunk. Azonban így is van számtalan lehetőség, nézzük meg ezeket!

 

Bátortalanabbaknak, vagy azoknak, akik maximalizálni akarják a tér tágasságát, mindenképpen a fehér színt javaslom. A fehérrel egyrészt nem lehet hibázni, másrészt így lehet vizuálisan a legtágasabb tereket létrehozni, és elmosni a különböző síkok miatt létrejövő esetlegesen nyomasztó térhatást. Ilyenkor azonban a napsütötte hónapokban szükség van belső árnyékolásra, hiszen a tetőtéri ablakokon beözönlő fény a sok fehérrel vakító hatást eredményezhet. A legjobb, ha a külső árnyékolásról is gondoskodunk az ablaktípushoz felszerelhető redőnnyel, mert az a túlmelegedés ellen is véd. 

 

vilagos-falak-a-tetoterben-ID10155657_XXL

VELUX fényzáró rolóval tökéletessé teheted a belső árnyékolást 

 

A tapétázás a tetőtérben alapvetően nem túl gyakori, mert a tetőterek általában nagyrészt könnyűszerkezetesek vagy összetett szerkezeti elemekből épülnek fel (különböző hőtágulási együtthatójú anyagokból állnak össze egy egésszé), és az évszakok miatti komoly hőingadozás során könnyebben repedhetnek a falfelületek az eltérő anyagok találkozásainál. Tapétázni ezért inkább a téglából készült homlokzati falat, esetleg a ferde tetősíkok alatti térdfalakat szoktuk, melyek általában téglából vannak. 

Amikor a csúcsfalat és az oldalsó függőleges térdfalakat színezzük, jó tudni, hogy a túl erős kontraszt nem feltétlenül ajánlott, mert ilyenkor a fehérre festett tető, mint egy hosszú sátor feszül rá a függőleges falakra. Ehhez nagyon jó arányérzékkel kell összeválogatni a terek berendezéseit, hogy végül egyensúly keletkezzen. Érdemes ezért mindig inkább csak a függőleges csúcsfalakat színezni, mintázni, dekorálni, illetve ide érdemes betervezni egy falaktól falakig érő, ablakot körbeölelő könyvespolcot. 

Mindig könnyebb inkább világos színekkel operálni. Amennyiben nem félünk tőle, akkor a ferde és függőleges tetősíkokra is tehetjük ugyanazt a tapétát, vagy pedig a tapétának az alapszínét is felfesthetjük a ferde és vízszintes tetőfelületekre. Ilyenkor nem keletkezik nagy kontraszt a különböző szögben álló síkok között, és ezzel eltereljük a figyelmet a szabálytalan alakú terekről. A világos alapszínen lehet természetesen minta, de érdemes kerülni a nagy mintákat és nagy kontrasztokat, kivéve, ha éppenséggel pont a tér mozgalmassá tétele a cél. 

Varázslatos eredményt nyújt például, amikor növényi vagy felhő motívumokkal teli tapétát vagy falfestést alkalmazunk. Világos, romantikus hangulatú bútorokkal és tárgyakkal, illetve fával kombinálva mesebeli lehet a végeredmény. Gyerekszobába és romantikus hálószobákba egyaránt javasolt ez a megoldás. Gyerekszobába az űr téma is nagyon mutatós, és ebben az esetben nem kell megijedni a sötét falaktól, mennyezettől sem, mert a szoba misztikussága ellensúlyozza a tágasság csökkenését. 

Ha pedig sötét vagy élénk színt szeretnénk betervezni, akkor sem kell megijedni, hogy „elrontjuk” a tereket, mert ha van elegendő tetőablak, sötét napszakokban pedig megfelelő mennyiségű mesterséges fényforrás, akkor is tökéletes lehet a végeredmény. Ilyenkor azonban azt javaslom, hogy sötét színek esetében tört, fáradt színeket alkalmazzunk, ha pedig élénk színekre vágyunk, feltétlenül olvassunk utána a választott szín pszichológiai hatásainak. Jó tudni, hogy a színek tudat alatt erősen hatnak ránk, még sötétben és álmunkban is! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el: 

www.hnadesign.hu

 


Ezt a bejegyzést 2023. június 8-án tettük közzé.