Tartós, életteli színek akár egy életre: tetőfedés kerámiacseréppel

Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény. Annyira természetes alkotóelemévé vált lakókörnyezetünknek, hogy szinte észre sem vesszük a jelenlétét, és ez így van jól: ott rejtőzik a falakban, a tetőcserepekben, vagy akár a kertben, konyhában is. Miért használjuk olyan szívesen a kerámiát már az ókori Mezopotámia óta? Mert emberközelinek és megbízhatónak tartjuk; mert stabil, tartós és biztonságos, és persze időtálló, ugyanakkor nem szorul karbantartásra. 

A klasszikus, íves vágású, téglavörös vagy piros színű tetőcserép a gyerekrajzokon elválaszthatatlan része a házaknak. Ha ettől elrugaszkodva, a tervezőasztalok ábráiról a már megvalósult épületekre pillantunk, akkor azt látjuk, hogy a kerámia tetőcserép a legkülönbözőbb formákban elérhető, és bármely építészeti stílus kedvelője megtalálhatja köztük a számára megfelelőt, a modern házaktól a műemlékekig.  

Évezredes építőanyagunk, az agyag 

A kerámia tetőcserép összes előnyös tulajdonsága az alapanyagának, vagyis az agyagnak köszönhető. A kerámia porózus szerkezete nedvesség felvételére és elpárologtatására is képes, ennek köszönhetően evaporatív, vagyis párologtató hűtéssel képes hozzájárulni a tetőtér kellemes hőmérsékletéhez. Ennek ellenére nem kell attól tartanunk, hogy a kerámia által felvett víz esetleg megfagy és károsítja tetőcserepünket, mert a modern gyártási technológia ezt többféleképpen is segít kiküszöbölni. Amennyiben az agyag minősége önmagában vagy a korszerű finomítási módszereknek köszönhetően megfelelő, akkor a felületén található, tölcsér formájú pórusok teret biztosítanak a megfagyó víz térfogatnövekedésének, a cserép bármiféle károsodása nélkül. Emellett, a gyártás egyik utolsó lépéseként, a cserepeket komoly vizsgálatnak vetik alá: a fagyállóságot a termékeket beáztatva, maximális vízfelvétel után, 150 cikluson keresztül figyelik. Ez azt jelenti, hogy egy speciális fagyasztókamrában lefagyasztják őket, és szobahőmérsékletű vízzel fölengedve olvasztják ki, minimum 150 egymást követő alkalommal. Ez a vizsgálat is biztosítja a kerámiacserepek kiváló, faggyal szembeni ellenállóságát. 

Családi ház Tondach kerámiacseréppel

Az elmúlt évezredekben a kerámia már bizonyította, hogy kiválóan állja az idő és időjárás próbáját. Mivel maximális törőszilárdságát már kiégetéskor eléri, így a kész tető már az első pillanattól kiemelkedően bírja a terhelést. 

Klasszikus és modern formák, életteli színek 

Az agyag rendkívül jól formázható, ami lehetővé teszi a széles formaválaszték kialakítását, ráadásul a vízzáróság szempontjából fontos, apró részletek (fejhorony, magas oldalhornyok) megformálására is lehetőséget nyújt 

Ha megtaláltuk a leginkább házunkhoz illő formát, akkor a következő kihívás a színválasztás. Manapság már nem csak téglavörös színű cserepek állnak rendelkezésre, hanem különféle barna vagy szürke árnyalatok is. Ezek a színes cserepek azonban - a téglavörössel ellentétben - nem eredendően barna, szürke vagy más színűek, hanem az ún. engóbozás technológiának köszönhetően nyerik el árnyalatukat. Az engób (különböző fém-oxid tartalmú agyagporok, és esetenként speciális üvegpor vizes oldata) az első kiégetés előtt kerül a cserép felületére. A kemencében a cserepet a lágyuláspontját meghaladó hőmérsékletre, 1000°C fölé hevítik, ennek során az agyagfesték az agyaggal eggyé válik, azaz fuzionál, így egy elválaszthatatlan, lekaparhatatlan felületet képez, az utólag, műanyag festékkel színezett tetőfedő anyagokkal (pl. betoncserép) ellentétben. 

Tondach színes tetőcserepei FusionColor és FusionProtect elnevezéseket a fent leírt fúzió alapján kaptákA kétféle megnevezés különböző felületi védelmet jelöl: az eltérő összetételű engób keverékeknek köszönhetően egyre homogénebb felületeket tudunk létrehozni, amelyen a szennyeződések vagy a moha egyre kevésbé tudnak megtapadniFusionColor jelzéssel ellátott termékek (pl. Tondach Twist, Bolero) esetén nem kell attól tartani, hogy UV vagy egyéb környezeti tényező hatására a tető elveszíti színét, és felújító festék alkalmazása válik szükségessé.  

FusionProtect felületkialakítása a termékeknek (pl. Tondach Inspira, Figaro) a szél és csapadék eróziós hatásaival szemben is kiemelkedő védelmet biztosítanak, ezzel garantálják a fakulásmentes, időtálló színeket, és a tető hosszantartó esztétikai tartósságát, akár egész életen át. 

Tondach


Ezt a bejegyzést 2020. március 24-én tettük közzé.