Télen-nyáron sötétítő: így használhatod ki minden évszakban az előnyeit!

Az árnyékolók, sötétítők, redőnyök előnyös tulajdonságait nem csak a nyári hónapokban kamatoztathatjuk! Elsőre talán nem is jutna eszedbe, hogy a téli rezsicsökkentében is szerepet kaphatnak. Olvass tovább és megmutatjuk, melyik évszakban hogyan és miért érdemes használnod! 

Árnyékolás, sötétítés a nyári hónapokban 

Az árnyékolók, redőnyök, sötétítők blokkolják a napsugarakat, ezáltal megakadályozzák a helyiség túlzott felmelegedését. Ezzel szabályozhatjuk a beáramló napfényt és így a tetőtéri klímát a forró hónapokban. Érdemes minden tetőtéri ablaknál gondoskodni a sötétítésről, hiszen ahogy változik egy napon belül a Nap helyzete, úgy vándorolnak át a napsugarak egyik ablakból a másikra. Ha a tetőtérben munkavégzés vagy aktív napi feladatelvégzés is történik, akkor vedd számításba, hogy melyik munkakört melyik tetőablak hatáskörében végzed! Hiszen a fénymennyiség korlátozása egyrészt balesetveszélyes, másrészt csökkenti a hatékonyságot, koncentrációt. Ha minden kötél szakad, a munkaállomás közeli tetőablakhoz válassz világosabb árnyékolót! Így szabályozni tudod a beáramló fényt és hő erejét, mégsem kell vaksötétben dolgoznod!  

Árnyékolás, sötétítés a téli hónapokban 

A nyári hőségkorlátozás mellett a téli hónapokban is hasznát veheted a sötétítőknek, redőnyöknek a tetőtérben. Mégis hogyan? A nyári, forró hónapokkal ellentétben a 3 évszakon átívelő fűtési szezonban fontos, hogy minél több napfény és így meleg jusson be a tetőtérbe. Emiatt a hidegebb hónapokban nem fényvisszatartásra, hanem a tetőablakok hőszigeteléséhez tudjuk kamatoztatni tulajdonságait. Logikusan van a rendszer kitalálva, hiszen ha belegondolsz, a hűvös leginkább az esti, éjszakai órákban csap le, amikor amúgy sincs szükségünk napfényre, illetve nem is jutnánk hozzá, ha akarjuk, ha nem. Húzd le ilyenkor a redőnyöket. Ezzel plusz ruhába öltözteted a tetőablakot, ami hőszigetelő funkcióval ajándékoztat meg. Ugyanezt bevetheted akkor is, amikor nem vagytok otthon. Bár érdemes az aznapi időjárást is figyelni, hiszen egy napfényes téli nap lehet, hogy melegebb lakásba érsz haza, ha az egész napon át bekúszó napsugarak felmelegítik a lakást, mintha lehúzod a redőnyöket a plusz szigetelésért és egyúttal blokkolod vele a meleg napfényt is. Érdemes tehát számításba venni a napenergiából származó nyereséget napközben, mint az árnyékolásból adódó hőveszteség csökkentését.  


Ezt a bejegyzést 2022. július 18-án tettük közzé.