Átforrósodó tetőtér? Nálad ne legyen probléma!

A tetőterekkel kapcsolatban két gondolat jut automatikusan az eszünkbe: a trükkös, mondhatni nehéz helykihasználás és a nyári, elviselhetetlen kánikula. Előbbire sok helytakarékos és kreatív tippet adtunk már blogunk lakberendezési menüpontjában, utóbbit pedig pillanatok alatt megcáfoljuk. Ne hidd el, hogy törvényszerűen minden tetőtér forró a nyári hőségben!  

Arról már több cikkünkben is írtunk, hogy a levegő frissessége milyen hatással van egészségünkre, teljesítményünkre és alvásunkra. A belső hőmérsékletről is érdemes néhány gondolatot megejteni, hiszen az épület termikus környezete az ottlakók egészségére, hangulatára és komfortérzetére van lényeges hatással.  

Az ideális hőmérséklet elérésében sokat tud segíteni a klíma használata. Azonban ahhoz, hogy a hűtés és a hőmérséklet megtartása energiahatékony legyen, érdemes a tetőt, a tetőablakokat és egyéb nyílászárókat is górcső alá venni. 

Tetőablakokkal és árnyékolókkal a kellemes hőmérsékletért 

A kereszthuzatos szellőztetés pillanatok alatt hűsíti le és frissíti fel a beltéri levegőt. Ennek feltétele, hogy minél több, egymással ellentétes irányban elhelyezkedő ablakot nyissunk ki egyszerre, hiszen, ha csak az azonos oldali ablakokat nyitunk ki, az kevesebb légmozgással jár és jobban megérezzük a beáramló meleget. A szellőztetés hatékony módjairól itt olvashatsz bővebben: Hogyan szellőztessünk hatékonyan? 

Sok fejtörést szokott okozni, hogy indulás előtt becsukjuk-e a tetőablakokat, ezzel rontva a beltéri levegő minőségét hazaérve, vagy hagyjuk nyitva kockáztatva azt, hogy hirtelen kialakul egy vihar, amitől beázik a tetőtér. Az új generációs tetőablakokkal már ezeknek a kérdéseknek fel sem kell merülni bennünk. Ezek a tetőablakok automatikusan irányíthatók, így akár otthonunktól távol is kinyithatjuk őket, hogy mire hazaérünk, friss levegő és átszellőzött tetőtér fogadjon minket. Továbbá intelligens, esőérzékelőkkel vannak ellátva, így azonnal becsukódnak, ha nyári zápor fenyeget. Nemcsak a kültéri változások, de a beltéri paraméterek is mozgásba hozhatják a tetőablakokat. Ha megemelkedik a beltéri páraszint és más, negatív mutatók, az ablakok kinyílnak, hogy a levegő ki tudjon cserélődni. Ezzel a penészedésnek is elejét vehetjük. 

A régebbi típusú tetőablakok ezeket az intelligens funkciókat nem teszik lehetővé, illetve a szigetelésük sem tökéletes már. Minél jobban szigetel egy tetőablak, annál inkább tartja nyáron kinn, télen benn a meleget. Éppen ezért is érdemes régi tetőablakaidat újabb, korszerűbb változatra cserélni. Ezek üvegezése is energiahatékony, szigetelésük pedig sértetlen, így jobb körülményeket biztosítanak, s mindezt hatékonyan teszik. 

Az ellentétes oldali ablaknyitás mellett hővédő rolókkal, redőnyökkel, árnyékolókkal tudjuk még komfortosabbá tenni a tetőteret, a redőnyök ráadásul szigetelnek is, átveszik az elsődleges védelmi vonal szerepet az ablaküvegtől, a nap sugarai vele érintkeznek közvetlenül, így segítenek kívül tartani a kánikulát. Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes besötétíteni, hogy kevésbé melegedjen fel a tetőtér, mire hazaérünk. Ezzel csökkenthető a légkondihasználat és spórolhatunk a villanyszámlán.  A ritkábban használt vagy napszakfüggő helyiségeknél is érdemes ezt a stratégiát alkalmazni. Ezzel megakadályozhatjuk a túlzott felmelegedést, így attól sem kell tartanunk, hogy a használatlan, felforrósodott szoba levegője átvándorol a tetőtér további részeire.  Az új típusú rolók, redőnyök, sötétítők széles választható színskálán mozognak, így biztosan találunk olyat, ami illeszkedik a helyiségek stílusához. Ezekről itt írtunk bővebben: Hogyan lehet komfortos a tetőtér a nyári kánikulában is? 

  

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

Tetőtéri tévhit: A tetőtér olyan nyáron, mint egy szauna 

Mi a szerepe a nyári kánikulában a szellőztetésnek? 

Nincs nyáron tetőtér árnyékolók nélkül  

Biztonságban a tetőtérben nyári rapszódia idején is 


Ezt a bejegyzést 2023. május 22-én tettük közzé.