Terasz, erkély rétegrendi kialakítások

A kültéri burkolt felületeket extrém terhelések érik a beltéri társaikhoz képest. Ezek elsősorban az intenzív nedvesség, fagy, UV sugárzás, mechanikai és dinamikai hatások, és a hőmérséklet-ingadozás.


Fontos minden esetben a végbemenő folyamatok átgondolása és ehhez mérten a legideálisabb rétegrend és anyagok megválasztása. Több lehetőségünk is van a rendelkezésre álló hely (rétegrendi vastagság) függvényében. Ezen megoldások mindegyike megfelelő lehet, különbségük elsősorban az élettartamuk idejében tér el. El lehet úgy is készíteni egy felületet, hogy 10-15 évig tartós megoldást nyújtson és lehet akár 30-50 évre is tervezni. Természetesen mindegyik lehetőségnél fontos a rendszerelemek állandó vizsgálata és karbantartása (sérült lapok cseréje, elrepedt fugák, rugalmas tömítés újra húzása stb.).

Az előírások és követelmények meghatározásában a Lasselsberger-Knauf sok évi tapasztalatán túl segítséget nyújt a Magyar Építéskémiai és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) szakági kiadványa is, melyek alapján az alábbi technológiák és rétegrendi kialakítások alkalmazhatóak hatékonyan:

„Kültéren, erkélyeken és teraszokon végzett burkolási munkáknál alapvető fontosságú a megfelelő vízszigetelés és vízelvezetés kialakítása. A burkolat - az alatta lévő ragasztó és a fugázó - hosszútávon nem biztosít megfelelő vízzárást. Ilyen módon egyrészt gondoskodni kell a felületre eső csapadék elvezetéséről és a burkolólapok alá beszivárgó csapadék megfelelő kezeléséről. A fugákon beszivárgó csapadékvíz kezelésére több lehetőség van:

  • A ragasztó alá a normál esztrichre kenhető vízszigetelést készítünk, és a vizet a szigetelés felületén vezetjük el.
  • A burkolatot fogadó normál esztrichre olyan másodlagos lemezes vízszigetelést (vízszigetelő- és feszültségmentesítő lemez) ragasztunk, mely közvetlenül burkolható.
  • Az esztrich alá szivárgó (drain) lemezt helyezünk el, és az (esztrichen is) átszivárgó vizet a szivárgó (drain) lemezen vezetjük el. Ebben az esetben a burkolatot közvetlenül az esztrichre ragasztjuk. A víz könnyebb elvezetése érdekében normál esztrich helyett szivárgó (drain) esztrichet használhatunk.

Minden esetben alapvető feladat a fogadófelület megfelelő lejtésének (min. 2 %) kialakítása és a vízszigetelés felett összegyűlt víz elvezetése.”

A megfelelő technológia kiválasztása mellett ugyan ilyen fontos a megfelelő segédanyagok felhasználása. A terméktulajdonságokról jó információt ad a csomagoláson szereplő szabványos jelölés. Ez alapján kenhető szigeteléseknél CMO2, Ragasztóknál C2 (S1), fugázóanyagoknál pedig CG2WA vagy RG2 a minimum követelmény.

 

A rétegrendi kialakítást befolyásolja még a kültéri erkély, terasz elhelyezkedése is. Ez alapján három jól elkülöníthető kategóriát különböztetünk meg:

1. Hőszigetelés nélküli vagy falban elhelyezett vonalmenti hőszigeteléssel (hőhíd-megszakítással) ellátott erkélyek

Hőszigetelés nélküli vagy falban elhelyezett vonal menti hőszigeteléssel (hőhíd-megszakítással) ellátott erkélyek

2. Fűtött terek felett elhelyezkedő tetőteraszok burkolása 

Fűtött terek felett elhelyezkedő tetőteraszok burkolása

3. Talajjal érintkező terasz burkolása 

 Talajjal érintkező terasz burkolása

További információkért és a rétegrendek részletes megismeréséért látogasson el a Lasselsberger-Knauf Kft. tematikus honlapjára! 

LB Knauf


Ezt a bejegyzést 2020. július 6-án tettük közzé.