Tippek, trükkök tetőtéri fürdőszoba kialakításához

A tetőtéri fürdőszoba kialakítása és berendezése nem egyszerű feladat. Meg kell találnunk a legjobb megoldást arra, hogy vizuálisan vonzó, ergonómiailag megfelelő, valamint relaxációt biztosító legyen a helyiség, hogy szívesen használjuk majd.

Talán nem az a legelső gondolatunk, hogy praktikus, ha a fürdő a tetőtérbe kerül, de a lentebb olvasható tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a körülményekhez képest a lehető legkényelmesebb, és mégis funkcionális lehessen.  

Térdfal kihasználása

Tetőtéri praktikáink  

  • A zuhanyozót, a WC-t, a bidét és a piszoárt érdemes olyan falfelülethez tervezni, ahol teljesen fel tudunk egyenesedni, hogy elkerülhessük az óvatlan mozdulatból adódó kellemetlen közeli találkozást a tetővel. 
  • Ha a zuhanyozót már csak a ferde fal alá tudjuk tenni, akkor érdemes a térdfaltól egy ülőkével, paddal indítani, így az alacsony részen ülve lehet zuhanyozni, ahol pedig már nagyobb a fejtér, ott állva is használható. 
  • Amennyiben nem szeretnénk lemondani a pancsolás öröméről és káddal tervezünk, akkor az kerülhet a ferde rész alá, hiszen kényelmesen feküdhetünk benne a tető alatt is. Azonban arra ügyeljünk, hogy legalább a kád egyik felében legyen lehetőségünk felegyenesedni és lezuhanyozni, ha arra van szükség.  
  • Elegendően nagy alapterület esetén szabadonálló kádat is tehetünk a ferde fal alá. A tetőablakkal ellátott ferde tetősík alatt fürdőzve pedig gyönyörködhetünk a csillagokban relaxálás közben.  
  • Amennyiben a fürdőnek mindkét oldalon alacsonyan kezdődő ferde tetőtéri falai vannak, és csak a tér középső sávjában elegendően magas a fejtér, abban az esetben érdekes megoldás lehet egy tér közepére tervezett szabadon álló kád, amely egyúttal zuhanyként is funkcionálhat. 
  • A kádon kívül a tárolóbútorok helyezkedhetnek el praktikusan a térdfalak előtt, a ferde szakaszok alatt, viszont a mosdópultok esetében a tükör helyigénye miatt legalább másfél méteres térdfal és az átlagosnál mélyebb mosdópult szükségeltetik. 
  • Érdemes kerülni a nagy, hangsúlyos bútorokat, szanitereket és kiegészítőket. Egyrészt a fürdőszobák általában kis alapterületűek, így be sem férnek, másrészt optikailag is eluralják a teret. Inkább kisebb, légiesebb darabokban gondolkozzunk.
  • Ha burkoljuk a falat vagy a padlót, kis méretű lapokat válasszunk, az érzékszerveinket pedig becsaphatjuk hosszúkás dekorációs elemekkel. Egy nyújtott tükör, polc, festmény vagy egy felfele terjeszkedő növény tökéletes megoldás lehet erre. Tervezzünk be egy méretes tükröt, ami segít javítani a térérzetet!  
  • A berendezésen felül a dekorációban is juttassuk érvényre a “kevesebb több” elvet, ne zsúfoljuk túl a fürdőt, ha kicsi az alapterülete. 
  • A világítást ne feltétlenül a ferde falakra tegyük, mert azzal csak kiemeljük azokat! Ez alól kivételt képezhet, ha a látszó fa tetőgerendákat kívánjuk kiemelni a fénytestekkel. Általában elmondható, hogy az egyenes mennyezeti szakaszokon vagy a függőleges falakon falikar formájában jobban mutat a  világítás.  
  • Tetőtéri fürdőszobát szigorúan csak ablakos helyiségbe érdemes tervezni, hiszen egy fürdőszobában elengedhetetlen a természetes fény és a szellőzés! Különös tekintettel, ha gázüzemű berendezés is itt kap helyet. 
  • A gerinc közelében vagy az egymással szemben elhelyezett tetőablakokkal hatékony szellőztetést tudunk csinálni. Ha dupla mosdóra van szükség, azok lehetnek az ablakok alatt egymásnak háttal, ami izgalmas térélményt eredményez. 

+ 1 TIPP: 

A tetőtéri fürdőszobákban gondosan szigeteljük és burkoljuk a falakatmert a pára itt nagy kárt tud tenni mindenben. A festék lehetőleg penész- és páraálló legyen. Ha újonnan falazunkimpregnált gipszkartont használjunk!

 

Írd meg kommentben, Te hova tennéd a kádat? 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. július 21-én tettük közzé.