Tetőtér-beépítés: alaprajzi trükkök - 2. rész

Legutóbbi írásunkban a tetőtér-beépítés alaprajzi fortélyait elemeztük. Most vizsgáljuk meg, mi van akkor, amikor a tervezett alaprajz miatt egyes fedélszék elemeket át kellene helyezni.

 

Mindig akad olyan fa elem, oszlop, rúd, ferde dúc, ami útban van. A legjobb az, amikor ezeket elrejthetjük a tervezett falakban, vagy éppenséggel látszó elemként a belsőépítészet részeivé válhatnak. De nincs mindegyikkel szerencsénk, néha át kell helyezni, ki kell váltani ezeket. 

Nagyon fontos, hogy a fa fedélszerkezetek elemei soha nem épültek be feleslegesen egy ilyen szerkezetbe. Olyan nincs, hogy valamire csak úgy nincs szükség. Ezt azért kell tudnod, mert ugyan lehet, hogy szerinted útban van egy ilyen elem, de ha el akarod távolítani, előtte meg kell vizsgálnod, mit kell ELŐBB (!) beépíteni helyette, hogy annak elmozdításakor maga a szerkezet ne sérüljön, ne gyengüljön meg. 

Alapvetően három ilyen elemmel találkozhatsz: az oszloppal, a ferde dúccal, könyökkel és a vízszintes gerendákkal vagy fogópárokkal. 

Az oszlopok esetében – ha nem akarod látni, nem tudod például szerelt falban elrejteni őket – csak akkor veheted ki a szerkezetből, ha Építész és Tartószerkezeti Tervező megtervezte a kiváltását. Hasonlattal élve ez olyan, mintha egy szék egyik lábát szeretnéd kivenni, de a széket továbbra is használni szeretnéd. Talán nem véletlen, hogy ezeket az oszlopokat „székoszlopnak” hívjuk. Világos, hogy ha kiveszed, előtte valamit adnod is kell a szerkezetnek, hogy később is megálljon. Ez nem egyszerű feladat. 

A ferde dúcnál, könyöknél – már az elnevezéséből is – következtethetsz arra, hogy ez a szerkezet valamit támaszt. Ha kiveszed, akkor az a valami instabillá válik, azaz elmozdulhat, leszakadhat. Tehát a ferde elemek áthelyezése, elvétele előtt egy új támaszt, erősítést kell beépítened a fedélszékbe. 

A vízszintes gerendák vagy fogópárok esetében hasonló a helyzet. Ezen elemek összekötnek, támasztanak vagy összehúznak más elemeket egymással, időnként igen nagy fesztávokat is áthidalnak. Ez a leggyakoribb „útban lévő elem”, hiszen a tetőtér beépítésekor mindig megemelkedik a padlószint, azaz ezek az elemek „alacsonyabbra kerülnek”, így a közlekedést sokszor nehezítik. Leginkább a magasabbra helyezésük szokott feladat lenni. Előbb építsd be a magasabban lévő gerendát, fogópárt, utána vedd ki az eredetit. 

Több esetben a fa elemeket acélszelvényre cseréljük ki. Alapelv, hogy az újonnan beépített acélszerkezet, kiváltó szerkezet legalább annyi terhet tudjon viselni, annyira merev legyen, mint az eredeti, amit el akarunk távolítani, mozdítani a helyéről. 

Alaprajz tervezésekor fontos, hogy a tetőtéri ablakokat kényelmesen elérd. A térbe álló fa elemek könnyen megkerülhetők, a légiesen megjelenő oszlopok, rudak között a fény és a levegő átjut azon helyiségrészekbe, amik az ablaktól távolabb esnek. 

Az alaprajz kialakításakor a fentieket mindig vedd figyelembe. Változtathatsz, alakíthatsz, de a szerkezetet nem gyengítheted. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu   


Ezt a bejegyzést 2022. március 28-án tettük közzé.