Teremts biztonságot a tetőtéri gyerekszobában!

Gyerekek laknak majd a tetőtérben? Ha átgondoltan tervezed meg tetőtéri birodalmukat, nem kell aggódnod a biztonságuk miatt. Mi segítünk, hogy meglegyenek az alapok!

A gyerekszobák esetében kiemelkedő fontosságú a biztonság. A tetőtéri ablakok tervezésénél több lehetőségünk is van kialakítani a biztonságos használatot és működést. Egy 1-5 éves gyermeknél a szülőkre hárul a felelősség, ezért a legoptimálisabb az, hogy ha teljesen a kezünkben van a tetőtéri ablakok irányítása. Ebbel beletartozik az is, hogy a gyerekszobában az üvegtípusok használatára is figyelnünk kell.

Az egyik veszélyforrást mindenképpen az jelenti, hogy a gyerek ki tudja-e nyitni a tetőablakot, ki tud-e rajta hajolni és ki tud-e esni. Bármilyen gondos szülők vagyunk, képtelenség minden másodpercben ráfigyelni, egy ilyen otthoni balesetbe pedig jobb nem belegondolni. Ráadásul a tetőtéri ablakokba nem kevés pénzt invesztálunk, ezért olyan megoldást szeretnénk, amely rövid távon is megfelel a céljainknak, azaz gyerekbiztos, és hosszú távon sem generál további kiadásokat az, hogy az ablakot alapállapotába visszaalakítsuk, amikor a gyerek már idősebb. Jó hír, hogy olyan kiegészítők közül választhatsz, melyek könnyen fel-, illetve leszerelhetők. Két megoldás is van: a nyitáskorlátozó és a biztonsági zár, ezekkel még nagyobb biztonságban tudhatod gyermekeidet.


Gyerekszoba a tetőtérben

A nyitáskorlátozó

A nyitáskorlátozó (kódja: ZOZ 010KD/KI) segítségével elérhetjük, hogy a billenő VELUX tetőtéri ablak csak résnyire (kb. 10 cm-re) nyíljon ki, tovább-billenteni nem lehet. Az ablak szellőnyílásának működtethetősége és a felső kilincs funkciója továbbra is megmarad. A használatához a kulcsot is meg kell vásárolnod (kódja: ZOZ 011). 160 cm-nél hosszabb és 94 cm vagy annál szélesebb ablakok esetén két darab szükséges belőle.

 

A gyermekbiztonsági zárszerkezet

Ha teljesen zárni szeretnénk az ablakot, és azt akarjuk, hogy még résnyire se legyen nyitható, akkor a megoldást a gyermekbiztonsági zárszerkezet nyújtja (kódja: ZOZ 012K). A gyermekzárral az ablak szellőzőnyílása sem működik, mivel itt a felső kilincs nyitása is megszűnik.

A ZOZ 010KD/KI nyitáskorlátozó és a ZOZ 012K gyermekbiztonsági zárszerkezet egyébként teljesíti az EN 16281:2013 szabvány szigorú gyermekbiztonsági követelményeit.

Felnyíló panorámaablakok esetén is fontos lehet a zárható alsó kilincs. Ennél az ablaktípusnál a kilincset kell lecserélni biztonságira, hogy kulccsal nyitható-zárható legyen az ablak.

 

Válassz gyermekeidnek a legbiztonságosabb VELUX üvegtípusok közül

Aggodalmunk másik területe az üveg törékenysége. Be fog törni, ha kint jégeső van? Minden tiszta üvegszilánk lesz, ha a gyerek nekidob valamit és az ablaküveg széttörik? Mi van, ha a gyerek épp az ablak alatt van, amikor ez megtörténik? Nyugodt lehetsz, mindenre van megoldás. A külső hatások ellen a tetőtéri ablakok maximális védelmet nyújtanak. Minden egyes VELUX tetőablak kívül vastag edzett üveggel rendelkezik, amelynek az ellenállóképessége 6-8-szorosa az úsztatott üveghez képest. A belső üveg pedig létezik ún. laminált változatban. Ezek az üvegek az autó szélvédő üvegekhez hasonlóan törés esetén nem engedik a szilánkokat kiesni. Két üvegtáblát használunk, közéjük speciális fólia kerül, erre ragasztjuk rá az üvegeket. Az üveg pókhálószerűen törik, semmi nem esik be a szobába, a fólia megtartja az apró üvegszilánkokat. A gyermekek személyi biztonságát azzal is biztosítani tudod, ha ilyen törésbiztos biztonsági üveggel gyártott VELUX tetőtéri ablakokat választasz a gyerekszobába. Két üvegtípus is rendelkezik ezzel a funkcióval a Premium kategóriában: az extra energiatakarékos üveg (66) és a biztonsági üveg (70).

 

Mennyibe kerül?

Ha az ablak zárhatóságáról szeretnél gondoskodni, a nyitáskorlátozó és a hozzátartozó kulcs bruttó 11 100 forintba kerül, és bármilyen felső kilincses, billenő VELUX tetőtéri ablakra felszerelheted. Ha például alap árkategóriás VELUX Standard GZL tetőtéri ablakot választasz színtelen lakkozott fenyőből, a legnépszerűbb méretben (78 x 118 cm), burkolókerettel, bruttó 96 200 Ft költséggel számolhatsz. Ehhez képest ez a 11 100 forint nagyságrendileg nem jelent plusz többletköltséget.

Ha a biztonsági üveget tartod fontosnak új tetőtéri ablakodban, akkor például a VELUX Premium GGL billenő tetőtéri ablak, 70-es biztonsági üveggel, 78 x 118 cm méretben, burkolókerettel együtt bruttó 139 900 Ft-ért kapható.

Szerinted még milyen praktika fontos, hogy biztonságos legyen a gyerekszoba?

Ezt a bejegyzést, 2020. június 17-én tettük közzé.