Bevezetés a kivezetésekhez

Ha a tetőre nézünk, a tetőcserepek mellett számos elem bújik meg a fejünk fölött. Blogposztunk segítségével igazán egyszerű lesz ezeket felismerni, és megérteni, mikor és miért van rájuk szükség. 

A praktikus viharkapcsok vagy a hófogóktalán már nem ismeretlen fogalmak számodra, de ezeken kívül bizony más rendszerelemek is megbújnak a tetőn.  Vagy talán annyira nem is rejtőznek el – így biztosan benned is felmerült már a kérdés, vajon milyen funkciót töltenek be.   

Nem másról van szó mint a tetőáttörésekről. Tetőáttörésnek nevezünk minden olyan szerkezeti pontot, ahol valamilyen kivezetést kell megoldanunk az egyébként egybefüggő és vízzáró tetőszerkezeten, például cső kivezetése a kiszellőzés miatt. Ilyen esetekben az a legjobb, ha gyári rendszerelemeket választunk, és tetőfedő szakemberrel építtetjük be. 

 

Mi fán teremnek a tetőáttörések? 

Ahelyiségkiszellőző-egységet párás helyiségek, fürdőszoba és páraelszívó esetében kell alkalmazni. Elsődleges funkciója, amikor egy ablaktalan helyiséget ventilátoros meghajtással szeretnénk szellőztetni a tetősíkon kivezetve.   

A helyiségkiszellőző zárt padlástereknél is segíti a jobb kiszellőzést. Ez a téli, hideg időben különösen fontos, hiszen a padlástérbe feljutó párás, meleg levegő a tetőfólia belső oldalán kicsapódhat, még abban az esetben is, ha páraáteresztő tetőfóliát használunk.  

A csatornaszellőző-egységet csak a szennyvízcsövek kiszellőzésére használjuk, ennek jelentősége két- vagy többszintes épületeknél van. A szellőző segít elkerülni, hogy a földszinti vizes helyiségekben vákuum keletkezzen, ami az emeleti vizes helyiségek szifonjaiból (bűzelzáróiból) kiszippantaná a vizet.   

A helyiségkiszellőző és csatornaszellőző további nagy előnye, hogy az átvezető cső merőlegesen töri át a tetősíkot, így hőszigetelt tető esetén a legrövidebb úton halad át a szigetelésen. Szükség szerint csatlakozó gégecső és szűkítőidom is rendelkezésre áll. 

Ha kábelt kell bevezetni az épületbe, például internet, kábeltévé vagy parabola telepítésekor, akkor a Durovent antennakivezetőt és a tetőtartó rendszerelemet lehet kombinálni. A tetőtartó a tetőfólián kívül masszívan beépül az ellenlécekhez rögzítve, így nem kell vastag csövet átvezetni a tetőfólián keresztül. 

Kondenzációs turbó gázkazán beépítésekor a füstcső kivezetését füstgázkivezető-egységgel lehet megoldani. A legtöbb hiba ebben az esetben akkor szokott előfordulni, ha a tetőfóliát csak kivágja a kazános, és nem állítja helyre a kazáncső körül. tetőfedő szakemberek ilyenkor füstcső és a tetőfólia csatlakozását megfelelő ragasztószalaggal körberagasztják. 

Mind a négy Durovent tetőátvezető univerzális, ugyanarra a magas minőségű műanyagból készült alapcserépre épül, ami a beton alapcserép formájával és színével is harmonizál. 

 

Erre figyelj! 

A beázásveszélyre minden, a tetőhéjazaton lévő áttörésnél és az alátéthéjazaton is figyelni kell. Ha az áttörés elkerülhetetlen, akkor olyan megoldást kell választani, ahol a vízzáróság nem sérül. Ezekben a döntésekben és lépésekben egy jó szakember és a minőségi alapanyagok garantálhatják a sikert. 

 

A témával kapcsolatosan figyelmedbe ajánljuk a BMI Bramac Rendszermester videósorozatának tetőáttörésekről szóló epizódját. 

Bramac 


Ezt a bejegyzést 2021. január 29-én tettük közzé.