Fent vagy lent? Hol legyen a tetőtéri ablakon a kilincs?

Mindegy, hogy hol van a tetőtéri ablakon a kilincs? Van pár szempont, amit érdemes mérlegelned. Segítünk, hogy a megfelelő VELUX tetőtéri ablakot válaszd ki otthonodba: felső vagy alsó kilinccsel.

Három tényezőtől függ, hogy a billenő tetőablakodat könnyen használhasd: 

  • a padlótól mérve hány cm magasra kerül az ablak alja, 
  • a padlótól mérve hány cm magasra kerül az ablak teteje, 
  • milyen magas vagy. 

 

Felső kilincses billenő tetőtéri ablakok 

Ha az ablak alja a padlótól mérve 80-130 cm közé esik, a felső kilincses tetőtéri ablakot ajánljuk. Könnyű nyitni-zárni az ablakot. Mivel a kilincs felül található, bútorokat is helyezhetsz az ablak alá. Fontos, hogy a felső kilincset álló helyzetben elérjük, ezért a családtagok magasságától függően kell a kilincsmagasságot megválasztani 185-220 cm között. 

Ami kényelmes egy 160 cm magas embernek, az nem lesz az egy 180 cm magasnak, hiszen az ablak teteje már akár szemmagasságba kerülhet. De fordítva is zavaró a helyzet: a 220 cm magasan lévő kilincset a 180 cm magas ember könnyen eléri, a 160 cm magas számára azonban lehetetlen. 

Ha pont jó magasságban van a felső kilincses tetőablak, a rászerelt belső árnyékolókat kézzel is könnyen tudod mozgatni. Igaz ez a hővédő rolóra, segítség nélkül ki tudod akasztani. Nem utolsó sorban szellőzőnyílás kinyitása sem okoz majd gondot. 

A felső kilincses tetőtéri ablakokat a komfortnövelés érdekében később távirányításúvá alakíthatod. Az elektromos és a napelemes motor is felszerelhető, az ablakod gombnyomásra fog működni. 

Ha felső kilincses tetőtéri ablakod van és a kilincs helyét illetően az ablak beépítése után úgy gondolod, hogy mégis az alsó kilincs lenne a használhatóbb, jó hír, hogy ezekre az ablakokra utólag alsó kilincs szerelhető. Ilyenkor a felső kilincses nyitást megszüntetjük. 

A felső kilincses tetőtéri ablakok plusz előnye, hogy a homlokzati ablakokhoz hasonlóan a 80-100 cm-es beépítési magasságnál ülve is kiláthatsz az ablakon, kevésbé lesz bezártság érzeted. 

 

Alsó kilincses billenő tetőtéri ablakok 

Ha az ablak alja a padlótól mérve 130-150 cm közé esik, az alsó kilincses tetőtéri ablakot ajánljukIdeális például magas térdfal esetén. Bútorokat ez esetben nem igazán tudsz közvetlenül az ablak alá tenni, mert nem tudod majd nyitni-zárni az ablakot. 

alsokilincses-tetoablak-119008-01-XXL

Az alsó kilincset bármilyen magasságú felnőtt eléri, arra kell csak figyelni, hogy az ablak nyitott állapotában is elérjük és be tudjuk csukni az ablakot. Minél magasabbra kerül az ablak alja és minél alacsonyabb az ablak használója, annál inkább előállhat az a helyzet, hogy nem tudja az ablakot becsukni.  

Ha pont jó magasságban van az alsó kilincses tetőablak, gyakran előfordul, hogy az ablak teteje kézzel nem érhető el. Ilyenkor az üvegen kívül elhelyezkedő redőnyt vagy hővédő rolót csak elektromos vagy napelemes távvezérléssel tudod használni. A belső árnyékolók le- vagy felhúzásához pedig távnyitórúdra lehet szükséged. 

Az alsó kilincses tetőtéri ablakokat nem lehet távvezérlésűvé alakítani és nem lehet átalakítani sem felső kilincses nyitásúvá. 

Csak néhány szempontot kell átgondolnod, és meglátod, egyszerű lesz a tetőablak kiválasztása. 

 

Te melyiket választanád? 

Ezt a bejegyzést 2021. január 26-án tettük közzé.