Tetőtér hőszigetelés DELTAROCK tűzálló kőzetgyapottal

A klímavédelem, a szigorodó hőtechnikai előírások, emelkedő energiahordozó árak miatt a tervezőknek egyre nagyobb a felelőssége abban, hogy az épületszerkezeteket körültekintően tervezzék meg ügyelve annak hatékonyságára. Ma már nem elég a „jól bevált” rétegrendek alkalmazása!

Az energia megtakarítás szempontjából hatékonyabb szerkezetek megválasztásával nem csak költségmegtakarítást érhetünk el, hanem növeljük az épületek értékét is. Különös tekintettel igaz ez a tetőterek beépítésére. Sajnos a hazai trendek alapján a hatékony költségmegtakarítás már az építőanyag telepeken megkezdődik. Semmi sem számít csak az ár alapon. Az építtető alapvetően nem is hibáztatható ezért a szemléletéért, ha a tervező, kivitelező nem hívta fel kellően a figyelmét arra, hogy ez a gyorsan elérhető megtakarítás, csak töredéke annak, amit egy jól megtervezett és kivitelezett szerkezettel hosszútávon el lehet érni.

Fontos, hogy a fedélszerkezet hőszigeteléséhez olyan anyagot válasszunk, amely a szarufák közét teljesen kitölti, befeszül a két szarufa közé, és fel tudja venni a faszerkezet természetéből adódó mozgását!

Amennyiben a hőszigetelő anyag nem feszül neki a szaruzatnak, igen nagy lesz a filtrációs hőveszteség a szigetelőanyag és a faszerkezet között (ennek mértéke a 25%-ot is elérheti). A ROCKWOOL Hungary Kft. a jelentős filtrációs hőveszteség miatt a szarufák között tekercses paplan termék alkalmazását nem javasolja.

Több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően a ROCKWOOL egyedülálló szabadalommal rendelkezik, melynek egy új generációs továbbfejlesztett változatát forgalmazza Magyarországon, ez a Deltarock hőszigetelő éklemez λD=0,037 W/(m*K), mely kifejezetten a szarufaközök hatékony hőszigetelésére való. A hőszigetelő képessége láthatjuk, hogy nagyságrendekkel jobb, mint az általánosságban használt igen könnyű, tekercses hőszigetelő anyagoké. A jobb lambda értéknek köszönhetően a szerkezet hőátbocsájtási tényezője min. 10%-al jobb lesz, 20 cm vtg. hőszigetelés esetén.

 

rockwool

A Deltarock hőszigetelő éklemez „titka” az, hogy a 1000 x 600 mm méretű lemezek átlósan elvágva kerülnek forgalomba. Ha a két, egymás mellé fektetett lemezt ugyanis a közös átfogó (átló) mentén egymáshoz képest elcsúsztatjuk, a háromszögek rövidebbik befogóinak távolsága csökkenthető. A kilógó csúcsok levágásával pedig olyan trapéz alakú elemeket kapunk, melyek beilleszthetők a szarufák közé. Célszerű a befogók távolságát úgy megállapítani, hogy az 1-2 cm-rel szélesebb legyen a szarufák közötti távolságnál, és így a Deltarock–elemek a szarufák közé befeszíthetők. További előny és idő-pénz megtakarítás, hogy az éklemezek nem igényelnek rögzítést, fele annyi idő alatt, házilagosan kivitelezhetők, mint a tekercses vagy táblás termékek, gyakorlatilag vágási hulladék mentesen, mert a leeső kis csücsköket a kisebb részek kitöltéséhez felhasználhatjuk.

 

Összefoglalva a Deltarock hőszigetelő éklemez előnyei:

- λD=0,037 W/(m*K)

- Nem éghető A1, s1, d0

- 35 kg/m3 testsűrűség

- Nem zsugorodik

- Nincs hőmozgása

- Nem esik össze

- Természetes alapanyag – bazalt kő

- Házilagosan, rögzítés nélkül beépíthető

- Gyors beépítést tesz lehetővé

- Vágási veszteség gyakorlatilag nincs

 

Rockwool-1


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 31-én publikáltuk.