Tetőtéri hálószoba bakik

A tetőtérnek sok előnye és hátránya van, ezért a kialakítás során belsőépítészetileg nagyon ügyesen kell eljárni ahhoz, hogy tetőtéri hálószobánk kényelmes és energiahatékony is legyen egyszerre. Lássuk, melyek a leggyakoribb mulasztások a hálókban!

 

A normál házrészektől eltérően másképp kell megoldani a tetőtéri hálóban, hogy elegendő fény legyen, illetve télen ne fázzunk, nyáron pedig ne szakadjon rólunk az izzadtság. Ezért sok múlik azon, hogy jó építészt, belsőépítészt, kivitelezőket válasszunk tetőtéri hálószobánk kialakításakor. Nélkülük könnyen belefuthatsz az alábbi hibákba.

 

Ami elfér alaprajzon, nem biztos, hogy elfér a térben 

Nagyon sokan ott hibáznak a tetőtéri hálószobák – és általában a tetőtéri helyiségek – berendezésekor, hogy csak alaprajzon tervezik meg a szobát, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy szigetelés és befejezés után jóval kisebb lesz a tér, mint a beépítés előtt volt. Egy ferde falas tetőtéri helyiségben sokszor, ami elfér alaprajzon, az sajnos nem fér el térben, de ha esetleg el is fér, nem tudunk közlekedni a betervezett bútorok és tárgyak között, mert nincs meg a megfelelő magasságú fejtér ehhez. Érdemes ezért az ágyat olyan falhoz tenni, amely függőleges, vagy ahol legalább 1 méter magas a térdfal, és az ágy felett árnyékolt tetőtéri ablakok vannak, mert ilyenkor a pihenésünk és a fejterünk is egyaránt biztosított. 

 

Kevés vagy túl sok a fény  

Egy tetőtéri hálószobában nem mindig van lehetőség egy sok izzós csillár betervezésére, mert előfordul, hogy nincs vízszintes mennyezet a helyiségben. Ráadásul az egy pontból érkező sok fény is zavaró lehet egy csapott mennyezetű, viszonylag kis térben. Egyes csillárokat természetesen ferde mennyezetre is fel lehet szerelni, de ezek nem lehetnek túlságosan belógó, látványos darabok. Mivel ilyen esetben nem tud a csillár a fókuszpont lenni, jobb, ha egy kisebb lámpatesttel próbálkozunk, és mellette falikarokat, asztali lámpákat, esetleg állólámpát, fényfüzért teszünk a helyiségbe, hogy legyen megfelelő fényünk minden napszakhoz és hangulathoz. Nappal mindenképpen ideális megoldás a tetőtéri ablakok használata, melyeket sötétedés után kiegészíthetünk az imént említett lehetőségekkel. 

 

Nem megnyugtató légkör 

Van, hogy túl sok sötét vagy erős színt, illetve mintát használunk a tetőtéri hálóban, ami összenyomja a teret. Ez főként abban az esetben igaz, ha a helyiségnek csak egy része éri el a 190 cm feletti, előírt belmagasságot. Amennyiben a kuckósság a cél, akkor ezzel sincs baj, de feltétlenül olyan árnyalatokat érdemes használni, amelyek nyugtatják az idegeket, segítik a relaxációt, pihenést. Tehát nem feltétlenül a meleg, izzó színeket kell alkalmazni nagyobb hálószobai felületeinken ilyenkor, hiszen időnk kb. 30%-át ebben a helyiségben töltjük, és a színek tudat alatt, álmunkban is hatnak ránk.  

 

Túl nagy vagy túl kicsi bútorok 

A hálószobába gyakran telepítünk más funkciókat is, mint például egy sarkot sminkeléshez, vagy munkához, illetve sokszor ide kerül a gardrób is ruhásszekrények formájában. Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy a tér ne váljon zsúfolttá emiatt, és ne egy bútorraktárnak érezzük azt. Ha kevés bútort tervezünk be, az olyan szempontból lehet problémás, hogy rendetlenség keletkezik a szobában, mert minden a földre kerül. Ha pedig túl sok a bútor, az nyomasztóvá teszi a teret. Ráadásul, ha túl nagy bútorokat választunk ide, még azzal a problémával is szembe kell néznünk, hogy a lépcsőn, lépcsőházban nem biztos, hogy sikerül feljuttatni ezeket a nagyobb bútorokat. 

 

A fűtésrendszer és a padlószint kialakítása 

Hálószobába sokan nem mernek padlófűtést tenni, mert félnek a kavargó portól. Ez azonban már nem jellemző a mai fűtésrendszerekre, hiszen a csövekben viszonylag alacsony hőfokú víz kering. Mások viszont, ha bele is vágnak, nem kalkulálják be azt, hogy ezáltal növekszik majd a padlószint. Amennyiben ez a padlószint az egész tetőtéren végigvonul, az utolsó lépcsőfokunk magasabb lesz, mint a többi, ami balesetveszélyes. Ilyenkor ezt orvosolandó, a különbözetet a többi fokra is arányosan el kell osztani és rá kell építeni. Ez költséges megoldás, így egyesek e helyett a fűtőfóliát választják, ami viszont pillanatnyilag még mindig nem a legolcsóbb fűtésrendszerek egyike, így végső soron, ha van rá lehetőség, hűtő-fűtő klímát érdemes kiépíteni, vagy néha marad az eredeti megoldás, és a helyiség új radiátort kaphat. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el: 

www.hnadesign.hu

 


Ezt a bejegyzást 2023. május 16-án tettük közzé.