Dzsungel a tetőtérben: így válassz szobanövényt!

Hódítanak a pálmák, a futónövények, az orchideák és a filodendronok. A tető alatti élet elengedhetetlen szereplői kellene, hogy legyenek. Mit válasszunk a tetőtérbe és hova helyezzük őket?  

 

A fény és a friss levegő nemcsak az emberi szervezet számára alapvető fontosságú. A növények fénnyel kapcsolatos preferenciája viszont széles skálán mozog. Minél több a tetőablak, általában annál fényesebb a helyiség, így a növény pontos helyének kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Ami viszont közös bennük, az a meleg szeretete. Lássuk, milyen szobanövények érzik jól magukat a tetőtérben, és hova érdemes költöztetni őket! 

 

Mit válasszunk a tetőtéri hálószobába? 

 

Éjjel nemcsak mi pihenünk, de a növények is, ezalatt pedig szén-dioxidot bocsátanak ki, ami a nyugodt és pihentető alvásunkat fenyegeti. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden növényt száműzzünk ebből a helyiségből. Sőt! Bizonyos fajták segítik az elalvást, nyugodt pihenést. Az orchideának, jácintnak, liliomnak és más cserepes virágoknak hagyjuk meg a tetőtér többi részét! A gyorsabb életfolyamatú, nagy virágos növények helyett a kis virágos vagy virágtalan, leveles növények kapjanak helyet a hálóban 

 

Milyen növények érzik jól magukat a tetőtérben és hova költöztessük őket? 

  • Pálmák 

Kifejezetten divatosak, és nemcsak izgalmas kinézetük, de megannyi jó tulajdonságuk miatt is érdemes őket fontolóra venni. A zamia pálma, azaz legénypálma például jolly joker: a meleg és a hűvös helyet is szereti. Nem gond neki, ha megbillen a locsoló kanna, de az sem, ha néha sivatagi kiképzésben részesül. Bírja a fényárban úszó helyeket. A botpálma dús levelei miatt népszerű, szereti, ha fényes helyen lakik, de a közvetlen napsugárzástól óvjuk! Ez utóbbi a legtöbb pálmára igaz, mert a közvetlen napfény megégeti a levelüket.   A könnyezőpálma, azaz monstera  lyukacsos levelei kifejezetten vonzóak, nem szereti, ha 13 fok alá megy a hőmérséklet, kedveli a magas páratartalmat, a szűrt fényt és félárnyékos helyet.  

  • Kúszóka 

A meleg tetőtér nélkülözhetetlen szobanövénye a kúszóka, ami a napfényes tetőablaktól távolabbi, de megvilágított pontokon érzi jól magát. Kifejezetten nagyra tud nőni és nem terheli meg se a 30 fok, se a száraz levegő.  

  • Sárkányfa 

Levegőtisztító tulajdonságai miatt kifejezetten kedvező a hálószobába. A félárnyékot szereti, a közvetlen napfényt csak a hidegebb órákban tűri el, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a levelei!  

  • Anyósnyelv 

A hosszú, széles, kemény levelű növény a rákkeltő anyagok védőpajzsa, ugyanis rengeteg mérgező vegyületet képes kiszűrni. Így a padlóból, falakból, tisztítószerekből áradó mérgező anyagokat semlegesíti. Kisgyermekek és állatok számára mérgező, ezért kifejezetten figyeljünk, hogy hova helyezzük! Szerencsére rossz fényviszonyok mellett is elvan, a meleg és hűvös helyeket is elviseli. 

  • Rákvirág 

Hálás társad lehet a rákvirág a tetőtérben, csak arra figyelj, hogy ne tedd huzatos vagy hideg helyre. Szereti a félárnyékot, de a sötét helyekkel sem gyűlik meg a baja! 

  • Vitorlavirág 

Izgalmas tulajdonsága, hogy párásít! Így a tetőtéri hálószobába kifejezetten megfontolandó a telepítése, ha szeretnél búcsút inteni az alvás közbeni kiszáradt toroktól. A fényszegény helyek nem az ő területei. 

  • Valeriána 

Bár a virágos növények, ahogy azt már fentebb említettük, nem mindegyike a hálóba való, a valeriána kivétel közülük. Illatos virágai kifejezetten segítenek az álmatlanság leküzdésében, képesek javítani az alvás minőségén. Ha cicával is megosztod a hálódat, akkor viszont kerüld! A macskákat olyannyira felpörgeti ez a növény, hogy az még a minket érintő alvássegítő képességét is felülírja. 

 


 

Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 11-én publikáltuk.