Tradicionális kisméretű kerámia tetőcserepek a Tondach-tól

A tradicionális, íves vágású, téglavörös vagy piros színű tetőcserép már a gyerekrajzokon is elválaszthatatlan része a házaknak. A jellegzetes, de letisztult formavilágú tradicionális tetőcserepekből árad az igazi kerámia természetessége, amely egyedi hangulatával tökéletessé varázsolja a háztetőt.


Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a föld, a levegő, a víz, vagy akár a tűz. Annyira természetes alkotóelemévé vált lakókörnyezetünknek, hogy szinte észre sem vesszük a jelenlétét, ott rejtőzik a falakban, a tetőcserepekben, vagy akár a kertben, konyhában is. Az ókori Mezopotámia óta használjuk, hisz emberközeli és megbízható: mert stabil, tartós és biztonságos, és persze időtálló, ugyanakkor nem szorul karbantartásra. A kerámia tetőcserép összes előnyös tulajdonsága az alapanyagának, vagyis az agyagnak köszönhető. Évezredes történelme alatt bizonyította, hogy az égetett kerámia kiválóan állja az idő és az időjárás próbáját. Mivel a cserép a maximális törőszilárdságát már a kiégetés pillanatában eléri, a kész tető is az első pillanattól kiemelkedően bírja a terhelést.

Az ívesvágású Hódfarkú és az egyenesre vágott Táska tetőcserepek a legrusztikusabb megoldásoktól a legletisztultabb épületekig széleskörűen felhasználhatóak. Mivel ezek a cserepek valójában akasztófülekkel ellátott kerámialapok, nem korlátozza az elhelyezést a többi cserépen található horonyrendszer. Ennek köszönhetően ívek, hajlatok, például vágás nélküli „kifedett” vápák, tetősíkba olvadó ökörszemablakok, megtörés nélküli, hajlított tetősíkok vagy kör alaprajzú tornyok kialakítására egyedüli megoldást jelentenek.

Az úgynevezett hornyolt cserepek (Tondach Kékes és Pilis), a hódfarkú cserepek újragondolásával jöttek létre. Az oldalhoronynak köszönhetően ezeket a cserepeket elegendő egy rétegben fektetni, így az egy négyzetméterre jutó anyagszükséglet közel felére csökkenthető. Az eredeti hódfarkú fedés költséghatékonyabb reprodukálása megoldás a Tondach Pilis Max hornyolt tetőcseréppel reprodukálható, ugyanis a magyar piacon egyedülállóként, ennél a modellnél a cserép élének kialakítása maximálisan visszaadja a hódfarkú hatást. Ez főleg alacsony ereszmagasság esetén mutat látványos különbséget.

A Tondach kisméretű cserepeinek nagy előnye, hogy méretüknek köszönhetően kisebb tetőfelületeken is ízléses megjelenést mutatnak, melléképületeken is szemet gyönyörködtetően illeszkednek a főépület fedéséhez.

A legkülönlegesebb kisméretű Tondach tetőcserép a Karcolt Óvárosi Táska csomag, mely teljesen egyedi, karcolt felülete és szürke-antik színe mellett nem csupán az alapcserepek eltérő hosszúságával, de azok különböző anyagvastagságával is hozzájárul, hogy évszázados óvárosi tetők hatását jelenítse meg. Ne tévesszen meg azonban senkit a megnevezés, az Óvárosi csomag megfelelő stílusérékkel ultramodern épületek megjelenésének egyedi fűszere lehet. Kiváló példa erre az alábbi borászat épülete, ahol igazán egyedi megjelenést sikerült megálmodnia a tervezőknek.

kisméretű Tondach tetőcserép egy borászaton

A lakóépületeken túl, a kisméretű cserepek nagyon fontos szerepet játszanak műemlékek felújításakor. A Tondach mindig igyekszik tetőcserepeivel támogatni a rekonstrukciós munkálatokat. A Karmelita kolostor tetőfelületének játékosságát a különböző vasoxid tartalmú agyagból készült, így eltérő árnyalatú natúr Táska tetőcserepei adják. A Budapesti Műszaki Egyetem vagy a Kecskeméti Városháza tetőfelületét egyedi színekben pompázó üvegmázas tetőcserepek díszítik. Magyarországon egyedülálló módon egyházi jelképekkel díszített tetőcserepekkel áll a Tondach az egyházi épületeket felújítók rendelkezésére. A gyártás során a nyers agyag tetőcserép felületébe egyházi szimbólumokat préselünk, melyek a tetőcserép kiszárítása, majd kiégetése után örökre garantálja az embléma láthatóságát a cserép felületén.

Tondach


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 28-án tettük közzé.