Trükkök nyestek ellen

Motoszkálás a ház körül, megrágott kábelek, lábnyomok a motorháztetőn – ezek a jelek mind arra utalnak, hogy nyest járt a házunk táján. Kik ezek az apró ragadozók, miért érdemes őket távol tartani és hogyan lehetséges? Összegyűjtöttük a leghatásosabb nyestűző praktikákat!

Aki még csak a természetben találkoztak ezekkel az állatokkal, akár kedves kis szőrmóknak is gondolhatja őket, de akinek otthona környékén gyűlt meg velük a baja, már biztosan nem tévesztik meg barátságos kinézetükkel, ugyanis rengeteg kárt és bosszúságot okozhatnak és nem könnyű megszabadulni tőlük. 

 

Milyen károkra számíthatunk? 

A nyestek ragadozó menyétfélék, melyek sötétedés után kutatnak zsákmány után, jó alkalmazkodóképességüknek köszönhető városi elterjedésükA ház körül elrághatnak vezetékeket, elmozdíthatják a tetőcserepeket isnem beépített tetőtérben pedig károsíthatják a szigetelőréteget. Gyakran keresnek búvóhelyet a járművekben is, miközben területük kialakítása és védelme miatt szétrágják az autók kábeleit és szigetelését. 

 

Mit tehetünk megelőzésként? 

  • Használjunk jól záródó kukákat (különösen a szerveshulladék tárolására)!
  • Éjszakára ne hagyjuk kint a háziállataink eledelét, ami odacsalogathatja a nyesteket!
  • Amit a tetőtérben tehetünk, ha nincsen beépítve: mivel a nyestek vékony testalkatuk és kiváló mászóképességük miatt a legkisebb résen is átpréselhetik magukat, vizsgáltassuk át a tetőnket egy szakemberrel! 

 

Szagok 

A szagok, amelyek zavarják és ezáltal elijesztik a hívatlan lakótársakat, sokaknák csak ideiglenes megoldásnak bizonyulnak, mert a nyestek gyakran hozzászoknak azokhoz, illetve felismerik, hogy nem kell tartaniuk a veszélytől. De azért van pár praktika, amit kipróbálhatunk.

  • Kutyaszőr: a kutyák a nyestek ellenségei, ezért megérezve a szagukat menekülőre fogják. Hagyjunk a motorháztetőn egy zacskóban kutyaszőrt, vagy a padláson helyezzük el a bejáratok és útvonaluk közelében! 
  • Ecettel, szalmiákszesszel vagy kámforral átitatott rongyezek az erős aromák nem csak bennünket zavarnak, de a nyestek is kerülik őket. A sérülések megelőzése érdekében fontos a körültekintő alkalmazás (a tömény ecet bőrrel érintkezve már pár perc alatt égési sérülést is tud okozni) és időközönként újra be kell nedvesítenünk velük az anyagot, hogy a szagok ismét felerősödjenek a rongyon. 
  • Molyirtó, naftalin: sokan esküsznek a naftalinra is, ami a molyokon túl a nyesteket is távol tartja. 
  • Nyestűző koncentrátum: autósboltokban hozzájuthatunk kifejezetten a nyestek elriasztására létrehozott koncentrátumhoz isspray vagy illatpárna formájában, ami zavaró szagával elijeszti az állatokat. 

 

Elektromos készülékek 

A hangriasztás a legtöbb esetben a szagoknál is hatásosabbLegyen az a lehetséges bejáratoknál elhelyezett zörgős nejlonzacskó, éjszaka bekapcsolva hagyott rádióde ma már ultrahanggal működő nyestriasztók széles skálájából is válogathatunk. Ezek az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsátanak ki, amelyek riasztó hatásúak. 

Amozgásérzékelős lámpákat érdemes már napnyugtakor bekapcsolni és még hatásosabb, ha kombináljuk az eszközöket. Ilyen lehet egy erős LED fénnyel kiegészített ultrahangos kütyü, amivel nemcsak az éjszakai búvóhely csendjét zavarjuk meg, de a sötét biztonságától is megfosztjuk a látogatónkat, így nagyobb eséllyel áll tovább, hogy új lakhelyet keressen. 

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. október 18-án tettük közzé.