Viszlát, enyhe idő, készüljünk a télre!

Bár az időjárás nagyrészt kegyes volt hozzánk az ősszel, a nyári kánikulától már eltávolodtunk. Használaton kívülre helyeztük a klímákat, és elképzelhető, hogy a nagytakarítás helyett még inkább kirándultunk az enyhe őszi hétvégéken és a szünidőben. Azonban ahogy lefelé kúszik a hőmérő higanyszála, nem érdemes tovább halogatni a klíma kitisztíttatását és az ablakpucolást. Lássunk neki!

 

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy nyár elejére halaszd a klímatisztítást, érdemes azonban már a szezon zárultával – vagy még a fűtésszezon előtt – elvégeztetni. Ilyenkor kevesebben áldoznak erre, így jóval könnyebb időpontot egyeztetni a szakemberrel. Másfelől nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged, különösen akkor, ha fűtésre is tudod használni.  

Talán azzal más sokunk tisztában van, hogy ha elmarad a karbantartás, akkor baktériumok, kórokozók és penész is megtelepedhet a belső egységben lévő szűrőben, amin keresztül a szűrt levegőt aztán visszakeringetjük a szobába, és végül ezt lélegezzük be.  

A klímatisztítás nem csak egészségügyi szempontból fontos, a klíma meghibásodásának kockázata is csökkenthető vele. Ha rendszeresen ellenőriztetjük és karbantartjuk a klímát, elkerülhetjük, hogy a rossz működés következtében elkopjanak bizonyos alkatrészek, ami egyébként akár a teljes rendszer tönkremeneteléhez vezethet.  

Az őszi karbantartást épp ezért ne spórold meg! Persze ettől függetlenül késő tavasszal is végeztesd el a klímatisztítást, főleg, ha fűtésre is használtad a berendezést a téli időszakban. Bár az internetet bújva kézenfekvőnek tűnhet, hogy saját magad ess neki a feladatnak, mégis inkább megéri szakembert hívni, nehogy ráfizetés legyen a vége!  

A nagy őszi ablakpucolást még érdemes a fűtésszezon előtt elvégezni, vagy legalábbis amíg még enyhe az idő. Ekkor még nem kell azon aggódni, hogy kimegy a fűtött, meleg levegő és betódul helyére a hideg. De persze teljesen érthető, ha a szeptember végéig elnyúló nyárias időben és az enyhe október folyamán volt jobb dolgod is ennél a sokak által utálatosnak tartott házimunkánál. Először kívülről láss neki: tisztítsd meg a kereteket, párkányokat, tartozékokat – a szúnyoghálók, redőnyök se maradjanak ki –, majd az üveg külső felületét mosd át. Legalább kétszer cserélj vizet a külső üvegfelületek átmosása során! És a szárazra törlésre épp akkora figyelmet fordíts, mint magára a pucolásra! Ha kívül végeztél, jöhet a belső üvegfelület. Itt már valószínűleg nem lesz olyan koszos az első átmosáshoz használt víz, de azért itt is javasoljuk, hogy cserélj vizet!  

 

Tetőablakaid megpucolásához és karbantartásához korábbi cikkünkben és az ott található cikkajánlóban találsz tippeket: https://www.ablakatetobe.hu/blog/nagytakaritas-ablakpucolas-lomtalanitas  

 


Ezt a bejegyzést 2023. október 28-án tettük közzé.