Szaniter és fajansz trendek 2024-ben

A 2024-es fürdőszoba trendeket a szaniterek és szerelvények tekintetében elsősorban az intelligens technológiák és a fenntartható anyagok jelentik. Az intelligens (és egészségügyi) technológiák nem csak a kényelmi funkciókat fokozzák, hanem egyúttal a higiéniát és az egészséget is elősegítik. A fenntarthatóság és a környezetbarát hozzáállás pedig egyre fontosabb összetevőjévé válik egy fürdőszobának, mert egyre több ember számára fontos, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után, na és persze, hogy mekkora egy-egy számlája. Ebben a bejegyzésben a jövő évi szaniter és fajansz trendeket veszem górcső alá!

 

Okos fürdők 

Az intelligens fürdőszoba technológia nem jelent mást, mint például egy: 

  • okos, érintésmentes WC, aminek ülése fűtött, öblítése automatikus, és öntisztító funkcióval is rendelkezik, alacsony vízhozamú, továbbá képes felismerni a húgyúti fertőzéseket vagy például a cukorbetegséget, és erről értesítést küld telefonon a WC használójának vagy az ő orvosának, 
  • intelligens bidé, aminek ülése fűtött, víznyomása állítható és légszárítás is van benne, 
  • intelligens, alacsony vízhozamú digitális, programozható, hidroterápiás walk-in zuhanyzó esőztető zuhanyfejjel, melyben beépített, vízálló hangszóró van, és hanggal vagy okostelefonról (vagy más intelligens eszközről) vezérelhetjük a hőfokot, a kromoterápiás fényt, az illatos olajat permetező diffúzorokat, de a felhasználó preferenciái alapján a vízáramlást és a hőfokot is be tudja állítani immár automatikusan, 
  • kihúzható kifolyós, alacsony vízhozamú, mozgással aktiválható csaptelepek, 
  • intelligens tükör, amibe beépített led fény van, beépített bluetoothos hangszórókkal rendelkezik, vagy éppen arcfelismerő technológiával, és képes felismerni a bőrhibákat és javaslatokat tenni bőrápolási termékekre, 
  • szabadon álló kád hidroterápiás fúvókákkal, aromaterápiás adagolókkal, intelligens hőmérséklet szabályozóval, 
  • vízvisszanyerő rendszer, gőzzuhany, szauna, levegőtisztító növények vagy fűtött padlóburkolat. 

Egyes cégek olyan zuhanyszetteket fejlesztettek ki, amelyek alkalmasak akadálymentes használatra, de ugyanakkor csúcstechnológiás dizájn jellemző rájuk, így több generációt is meg tudnak segíteni és ki tudnak szolgálni, miközben vizuális élményt is nyújtanak. 

 

Fajanszok 

A fajanszok tekintetében pedig elmondható, hogy terjednek az akril és porcelán szaniterek mellett a vékony falú újrahasznosított üveg, gránit, márvány és fa alapanyagúak is, melyek egyrészt környezettudatosak, másrészt pedig pazar látványt is nyújtanak.  

furdoszoba-trendek-2024-szines-kad

Ráadásul immár nemcsak fehér színben gondolkodhatunk, hanem akkor vagyunk igazán divatosak, ha földszínű, antracit, netán színes vagy természetes alapanyagú a szabadon álló vagy falra szerelhető mosdónk vagy a szabadon álló kádunk, illetve, ha fa ülőkéje van a WC-nknek. A szabadon álló kádak vagy mosdók, illetve a pultra ültetett mosdók esetében trendi, ha színkombináltak, azaz kívül-belül más-más színűek. A mosdószekrényt, ha divatosak akarunk lenni, akkor lehetőleg ne is építsük össze a mosdóval, sőt, ha tehetjük, helyezzük másik helyiségbe a tárolóbútorokat! 

 

Csapok és szerelvények 

A csapok és egyéb szerelvények, kiegészítők pedig akkor igazán izgalmasak, ha szintén szabadon állók, továbbá hozzájárulnak a különböző stílusok esztétikus vegyítéséhez, a matt és a fényes felületek kombinálásához, és elrugaszkodnak a hagyományos színektől. Egyre többféle színben választhatunk most már, és ez azt jelenti, hogy többféle arany, többféle fekete, egyre többféle fémszín és egyéb szín közül válogathatunk, a felületet pedig megvásárolhatjuk szálcsiszolt, polírozott, patinázott vagy matt kivitelben is.  

És mindezeket természetesen a tetőtéri ablakokon beáramló napsugarak keltik életre tetőtéri fürdőszoba esetén. 

 
Hujber-Nagy Aletta további írásaitITTtalálod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:    

www.hnadesign.hu  

 


Ezt a bejegyzést 2023. október 23-án tettük közzé.