Tudtad, hogy a napfény akár 15 millió tonna szén-dioxidot is megspórolhatna Európának évente?

A címben foglalt állítás a Danish Electricity Saving Trust számításain alapszik. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor olvass tovább, kifejtjük a tanulmány állítását részletesebben is! 

A Danish Electricity Saving Trust számításai alapján a világítás a kulcs, ami által megspórolhatna Európa 15 millió tonna szén-dioxidot, mégpedig a következőképp: 

A lakóingatlanok (családi házak, lakások és sorházak) áramfogyasztásának 15-20%-át teszi ki a világításra fordított elektromosság. Míg az energiafogyasztás körülbelül 13%-át használják világításra egy átlagos háztartásban. Ez olyan 20 elektromos fényforrást jelent otthononként. Észak-Európában a lámpák egy átlagos lakóingatlanban 1095 órát égnek évente. Az irodákban pedig a teljes energiafogyasztás 40-50%-át is kiteheti a világítás. 

Optimalizált világítási kondíciókkal 100 kWh lenne megspórolható évente egyetlen szobában, ami egy családi ház esetében 2-300 kWh-t is jelenthet éves viszonylatban. Európában, a 150 millió háztartás optimalizált világítása így 15 millió tonna szén-dioxid megspórolásával járna. 

Hogyan optimalizálhatjuk a világítást? 

Az elektromos világításban rejlő energiatakarékossági potenciál azokban a családi házakban bontakozik ki, amelyeket tetőtéri ablakkal láttak el. Ez 15 és 30% közé esik az adott szoba típusától és a földrajzi elhelyezkedéstől függően. A napfény jelenléte ugyanis egy 100-tól 2500 luxig terjedő skálán valószínűsíti az áramfogyasztás csökkenését. Gondolj csak bele, hiszen logikus: minél több tetőablak található a tetőterekben, annál több napfény jut be, így több a természetes fény, ezáltal nem kell olyan hamar és gyakran a villanykapcsolóhoz nyúlni.  

Hogy kapcsolódik ez a VELUX termékekhez? 

  • A VELUX Group üzleti tevékenysége szorosan kapcsolódik az olyan épületek kivitelezéséhez, amelyek napfényt és friss levegőt hoznak az emberek életébe, mindeközben pedig még az energiafogyasztás is csökkenthetik. 
  • A VELUX tetőtéri ablakokat úgy tervezték, hogy a maximális napfény mennyiséget biztosítsák. 
  • 2005 óta a VELUX Group arra törekszik, hogy olyan termékek széles tárházát hozza létre, melyek a fenntartható élet feltételeit segítik elő az épületekben. 
  • Támogatja továbbá az Active House elképzelést és előírást, amellyel a napfény és az energiatakarékosság fontos szerepet játszanak az épületek kivitelezése és felújítása során. 

Ezt a bejegyzést 2022. szeptember 19-én tettük közzé.