Ezeket érdemes mérlegelned, ha napelem telepítését tervezed

Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságnak számított a napelem, ma már azonban egyre többen döntenek mellette, ám laikusként nem könnyű eligazodni a kínálatban. Megosztunk néhány szempontot, amiket érdemes mérlegelni.

 

Cserépbe integrált napelem 

Korábban, aki a napelemes rendszer kialakításán gondolkozott, két lehetőség közül választhatott: a háztetőre vagy a telekre telepíthette a paneleket. Mindkét választás kompromisszumokkal jár, hiszen a tetőre installálás megbontja a héjazat szerkezetét, a talajon, állványzaton lévő szolártáblák pedig balesetveszélyesek is lehetnek. Ma már azonban nem csak ezek a napelemes rendszerek jöhetnek számításba. A Terrán Generon betoncserépbe integrált szolárcelláival teljesen belesimul a tető síkjába, nem rontja annak védelmi funkcióját, esztétikai megjelenését, ami hosszú távon fontos mérlegelési szempont. 

Terran-Generon-Vis-2021-03-belso-kep 

Garancia 

Tetőt nem egy évre, de még csak nem is egy évtizedre választunk, így joggal várjuk el, hogy a napelemes rendszerünk is hosszú ideig kiválóan működjön. A Terrán 25 év garanciát vállal Generon napelemes cserepeinek teljesítményére, ez azt jelenti, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a 15 Wp névleges teljesítményérték 80%-a alá. Ha ez mégis megtörténne, a probléma akkor is könnyen orvosolható, hiszen a Terrán Generon modulok itthon készülnek és itt kerülnek összeszerelésre. 

 

Gond nélkül bővíthető 

Érdemes arra is gondolni, hogy egy háztartás villamosenergia fogyasztása idővel növekedhet, ezért nagyobb teljesítményű invertert, valamint olyan rendszert válasszunk, amit később könnyen lehet bővíteni. Költséghatékony megoldás, ha eleve Terrán Zenit vagy Rundo betoncserepeket választunk a tetőfedéshez, mert kizárólag azok kompatibilisek a napelemes tetőcseréppel. Később a Terrán Generon modulok egyszerűen beilleszthetők ezen tetőcserepek helyére. 

 

terran-kisszotar


Ezt a bejegyzést 2022. június 23-án tettük közzé.