Tudtad, hogy egy új VELUX tetőablaknak 10 év elteltével válik pozitívvá a szénlábnyoma?

Belegondoltál már, hogy egy-egy tárgy otthonodban vajon mennyi energiafelhasználást jelent? Mennyi energiára és más erőforrásra van szükség az előállítása során, mennyire ameddig eljut hozzád, majd mennyire az élettartama végéig? És vajon mennyi energiát ad vissza maga a tárgy? Cikkünkben a VELUX tetőablakokavizsgáljuk meg ebből a szempontból közelebbről.

  

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az épületek a legtöbb országban az elsődleges energiafogyasztás 40%-át teszik ki. Ebből adódóan az építőipar az egyik legköltséghatékonyabb ágazat az energiafogyasztás csökkentésének szempontjából.  

 

Hogy kapcsolódnak ezek a tények az épületek fenntarthatóságához és VELUX termékekhez?  

 

  • A VELUX Csoport rendszeresen feltérképezi termékeinek környezeti hatásait az életciklus-felmérés (LCA) segítségével. A VELUX életciklus-értékelési modell kiszámítja a termékek környezeti hatásait kezdve a nyersanyag kinyerésétől, az előállításán át, egészen a felhasználás teljes idejére vonatkozóan, a termék élettartamának végéig. 
  • Az életciklus-értékelési modellek eredményeiből kiderült, hogy a tetőablak energia-hozzájárulása pozitív, tehát a napenergiából származó hőnyereséggel messze meghaladja a termelés, elosztás, telepítés és karbantartás során keletkező energiafelhasználását. Számokban ez azt jelenti, hogy egy új tetőablak szénlábnyoma 10 év használat után pozitívvá válik.  
  • Az életciklus-értékelési modellekkel az összes fő termékkategóriát feltérképezték Észak-Európában, 2014 óta pedig Dél-Európában is. 
  • A tetőablakok energia-hozzájárulása árnyékolók és redőnyök hozzáadásával tovább optimalizálható, hiszen általuk elkerülhető a nyári túlmelegedés, míg télen javítják a szigetelést. 
  • A VELUX tetőablakok új generációját azzal a céllal fejlesztették ki, hogy növeljék az ablakok hőnyereségét, az ablakon keresztül beérkező napenergiát, míg az új hőszigetelő tulajdonságoknak köszönhetően a hőt a helyiségben tartsák. 

Te odafigyelsz arra, hogy a téged körülvevő tárgyak ne csak felhasználják a bolygó erőforrásait, de vissza is adjanak neki akár valamilyen más erőforrás, energia formában? Ezzel az energiafogyasztásunkat és költségeinket is csökkenthetjük.  

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 20-án publikáltuk.