Energiamegtakarítás több természetes napfénnyel

Bár a nappalok hosszabbodnak, az otthon töltött idő továbbra sem csökken. Sokan a munkaidejüket is otthoni környezetben töltik. A homeoffice és otthontanulás pedig növeli a rezsiszámlát.  Nem csak villamosenergia-megtakarításunk szempontjából van kulcsszerepe a napfénynek. A természetes fény pozitív élettani hatásaira még talán sose volt ennyire szükségünk, mint ezekben az időkben. 

Hiába korábban kel és később nyugszik a Nap, a munkavégzéssel és tanulással kapcsolatos feladataink ellátására nem minden háztartásban elegendő az ablakokon bejutó természetes napfény. Sokaknál a dolgozó- és gyerekszoba a tetőtérben kap helyet, ahol pedig háztartásonként nagyon eltérő tud lenni a bevilágítási szint. Pedig a helyiségbe jutó természetes napfénnyel a környezet és feladataink megvilágítására használt elektromosáram-szükségletünket csökkenthetjük, ezáltal energiát takarítunk meg. 

 

Energiamegtakarítás munkahelyünkön 

Több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, hogy akár 20-60% is lehet a villamosenergia-megtakarítása egy olyan irodaépületnek, ami természetes napfényt is felhasznál a világításhoz. Természetesen a pontos értéket olyan tényezők is meghatározzák, mint a használt világításvezérlő-rendszer, a megvilágított tér adottságai, elhelyezkedése, funkciója. Egy ellenőrzési rendszerrel telepítve optimalizálható az elektromos áram használata. A legtöbb felhasználó ugyanis reflexből nyúl a világítás után, és irodai környezetben előfordulhat, hogy a helyiség elhagyása után nem kapcsolják le a villanyt. A nem háztartási célra használt épületekben éppen ezért ajánlott megvilágítási szinteket határoznak meg. Ezek a szintek függnek a helyiség típusától, az ott végzett feladatoktól, a hatékony munkavégzéshez szükséges fénymennyiségtől és vizuális komfort megteremtésétől.  

 

Energiamegtakarítás otthonunkban 

Bár az említett tanulmányok irodaépületekre vonatkoznak, párhuzamba állíthatjuk otthonunkkal is, hiszen a reflexeink és fényigényeink hasonlóak.  Így a megfelelő fényszint nemcsak a munkahelyi, de otthoni környezetben is fontos. Nem mindegy azonban, hogy ezt természetes vagy mesterséges forrásból állítjuk elő. A napfény egészségre, hatékonyságra és biológiai folyamatainkra gyakorolt pozitív hatásairól már korábbi cikkünkben is írtunk. Meglévő ablakaink száma által és az azokon bejutó természetes napfénnyel csökkenthetjük villamosenergia-fogyasztásunkat.  

A francia RT 2005 modell tanulmányában elemezték, hogy mi történik, ha energiamegtakarítás céljából a nappali fénymennyiséget tetőablakokkal vagy azok nélkül növelik nyolc európai helyszínen. A tanulmány eredményei szerint, attól függően, hogy milyen tájolású és földrajzi helyzetű az épület, 16-20%-kal csökkenthető a ház mesterséges megvilágítás iránti igénye tetőablakok használatával. 

 

Természetes fénymennyiség növelése támogatással 

A tetőablakok számának meghatározása kulcskérdés egy házépítés vagy –felújítás során. A többgenerációs otthonok teremtésére szóló családtámogatási kedvezménnyel a komfortot és energiahatékonyságot szem előtt tartva építhetjük be vagy újíthatjuk fel a tetőteret. Érdemes előre tervezni, és a tetőablakok számát a szobák későbbi funkciójához és a tetőtér tájolásához igazítani.  

Azt is fontos kiemelni, hogy az új típusú tetőablakok olyan új technológiákkal készülnek, amelyek több szempontból is energiahatékonyabbak, mint a korábbi verziók. Az otthonfelújítási támogatás keretein belül a már meglévő tetőtéri ablakainkat cserélhetjük le új generációs tetőablakokra, mindezt állami támogatással.  

 

Nálatok hány tetőablak jut egy helyiségre? 

 


Ezt a bejegyzést 2021. április 4-én publikáltuk.