Várható trendek 2022-ben - Építsek, felújítsak?

Általában így év vége felé egyrészt számot vetünk saját magunkkal, másrészt – jó esetben kellő bizakodással – előre tekintünk és megpróbálunk valamilyen képet alkotni a következő évről. Tervezünk. Az ismeretlenben való mozgásunkat megkönnyíti, ha megpróbálunk észszerűek lenni, tapasztalatokra, folyamatokra építve prognosztizálunk. Óvatosak vagyunk, mert jósolni nem akarunk és ezt jól tesszük.

Nehéz évek vannak mögöttünk. Minden megváltozott, néha azt sem tudjuk, hol a fejünk, mi is történik körülöttünk. Így egyértelmű kijelentéseket nem is tehetünk. Próbálkozunk csupán. 

Azt egészen biztosan kijelenthetjük, hogy az építési költségek, a beruházási díjak követhetetlenül gyorsan emelkedtek, az árak elszálltak. Tapasztalatom szerint igen sok építkezés félbeszakadt vagy elmaradt, a vágyott új családi házak építését övező lelkesedés csökkent. Kétségtelen, hogy az építkezők nagyon nagy számban tudtak élni bizonyos kedvezményekkel, hitelkonstrukciókkal, de összességében látszik, hogy ma igen nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki igényes új házat építtessen magának. 

Az eladásra kínált lakások építési lendülete is megtört. Budapesten és az ország frekventált területein hihetetlen árakon kínálnak lakásokat, de a mérsékeltebb piaci árak is igen magasak. Tervezőként azt tapasztaljuk, hogy a beruházók is nagyon óvatosak, mert érzik, hogy az építési költség és a kínálati ár között már alig van rés, tehát a nyereség nagyon kicsi. Érezhető egyfajta óvatosság, kivárás. 

Két határozott reakciót látunk manapság. Az egyik a magánerős építkezések, jó esetben környezettudatos megoldásokkal kiegészülő építkezések iránti érdeklődés. Tehát a természetes, hagyományos anyagok, szerkezetek alkalmazása és a baráti körben, „kalákában” való építés. A másik a meglévő épület- és lakásállomány átalakítása, felújítása iránti igény növekedése. Ez azt jelenti, hogy kezdjük jobban becsülni, amink van, vesszük a fáradtságot és figyelmet szentelünk a meglévő házunk, lakásunk megismerésére és átalakításának, felújításának, benne a tetőtér beépítésének lehetőségére. Ez felelősségteljes hozzáállást, szakértelmet, tervezőkkel folytatott fokozott együtt gondolkodást igényel. 

Ennek a folyamatnak sok pozitívuma van. Értelmesebb, jobban átgondolt tervek készülhetnek, melyek alapján épülő házaink, tetőtereink jobban szolgálhatják az építtetőt, illetve időben jobban ütemezhető, gazdaságosabb, környezetet is kevésbé terhelő megoldások születnek. A mindenkori Megbízó, aki Te is lehetsz, értelemszerűen mindig felteszi azt a kérdést, hogy az építés, legyen az tetőtér-beépítés, átalakítás, mibe kerül majd. Ezt ma nehéz megmondani, ugyanakkor kijelenthető, hogy a felújítások, átalakítások során jobban tudunk alkalmazkodni az aktuális pénzügyi lehetőségekhez, az építést is könnyebb ütemezni és így egyszerre tudunk rövid és hosszútávú startégiában gondolkodni. Nem szégyen, hanem kifejezetten pozitív, ha képesek vagyunk a meglévő házunkat praktikusan és igényesen átalakítani, tovább használni. Érdemes ebben gondolkodni. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu     


Ezt a bejegyzést 2021. november 29-én tettük közzé.