Zord időben is biztonságban a tető alatt

A téli hónapokban nagy jelentősége van a háztetők hófogásának, hiszen ezek a fontos tetőszerkezeti elemek nemcsak jelentős anyagi károktól, de akár kisebb-nagyobb balesetektől is megóvhatnak bennünket.

 

Bár észrevehetjük, hogy a teleink enyhébbek, mint évtizedekkel ezelőtt, és sajnos a fehér karácsony is rendre elmarad, azonban egy-egy extrém időszakban megjelenhet a hó, és elég egy alkalom is, amikor kárt okozhat.   

A hófogók a tetőre hulló havat a tető felületén tartják, amíg a hőmérséklet enyhülésével lassan el nem olvad, és nem távozik víz formájában az ereszcsatornán keresztülAmennyiben a tető nincsen felszerelve megfelelő típusú, minőségű és mennyiségű hófogással, az olvadás következtében lezúduló hó- és jégtömeg tönkreteheti az ereszcsatornát, és az alatta lévő gépjárművekre, tárgyakra vagy legrosszabb esetben személyekre eshet. 

 

Hófogó-típusok 

A hófogó rendszereknek különböző típusai érhetőek el a piacon: hófogó kampók, hófogó-rúdszerkezet, hófogórács-szerkezet, illetve hófogó rönkök. Itthon a hófogó kampók és a hófogórácsok a legelterjedtebb változatok. 

A hófogó kampók a leggyakrabban előforduló megoldások a hó és jég elleni védelemre. A tető teljes felületéegyenletesen elosztott, kiemelkedő kampók megtartják a nagyobb hótömegeket és a jéggé fagyott csapadékot. Ez aelhelyezési megoldás a leghatékonyabb és legbiztonságosabb, amit sajnos még mindig viszonylag ritkán alkalmaznak, mivel kissé szokatlan látványt nyújthatnak. 

A hazánkban legelterjedtebb, kevésbé hatékony megoldás az eresz mentén két sorban elhelyezett hófogó kampók alkalmazása, melyek nem alkalmasak arra, hogy a havat megtartsák a tető felületén. Ehelyett inkább csak hóvágóként funkcionálnak, jó esetben feldarabolják a meginduló havat és jeget, ami azonban nem nyújt a balesetek ellen teljes védelmet. 

A vonalmenti (a tető alsó pereme mentén, az ereszcsatorna fölött) biztonságos hófogást hófogórács-rendszerrel tudjuk megvalósítani. Elemei a hófogórácsot tartó kampó vagy cserép, a hófogórács és a rácstoldó. Elsősorban nagy forgalmú létesítmények, középületek (pl. bevásárlóközpontok, óvoda, iskola) esetében szokták ezt a megoldást alkalmazni, ha a tető eresze 6 m magasság felett van, vagy közterület, járda fölé nyúlik, esetleg éppen alatta van a bejárat. A hófogó rács a hosszú és meredek tetőszerkezeteken is képes a nagy mennyiségű havat felfogni, és akár több sorban is elhelyezhető. Akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha a hófogó rácsot hófogó kampókkal egészítjük ki a tető teljes felületén. 

 

Teljes felületű hófogás = teljes biztonság 

A baleseteket és a nagy kiadásokkal járó károkat csak akkor előzhetjük meg biztosan, ha a tetőszerkezet építésekor és felújításakor a teljes felületű hófogás telepítését választjuk. 

 

A biztonság záloga: a teljes felületű hófogás

 

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. november 21-én tettük közzé.