2021 lakberendezési trendjei

Úgy alakult, hogy 2020 az otthonülés éve lett, így a tavalyra előirányzott trendek közül nem mindegyik vált népszerűvé. Mi várható 2021-ben? 


A múlt évben a saját, otthoni környezetünk felértékelődött, és a nyugtató, pihentető, környezettudatos irányzatok lettek a népszerűbbek. A természetes trendek nyomán divatba jött a rattan, a nád és a fonott tárgyakIdén a sok fehér és a szürke konyhák eltűnnek, helyüket a több ingert nyújtó sötétebb, mélyebb színárnyalatok, az otthoni wellness szeretete, a multifunkcionalitás és a rendszerezett, otthonos otthonok veszik át. 

 

Milyen színek, anyagok lesznek divatosak idén? 

Ennek folytatásaként, az idei trendeket már a járvány megfékezése végett bevezetett karantén, az otthoni munkavégzésre és tanulásra berendezkedett életmód határozza meg, így lesznek idén divatosak a következők: 

1. A túlzottan letisztult, fehér, szürke, fekete, fa, beton anyagokkal fűszerezett minimalizmus továbbra is menőnek számít, de ezekbe az otthonokba beköltöznek a színek. Ennek köszönhetően elsősorban a meleg árnyalatokkal tarkított minimalizmus lesz a nyerő 2021-ben. 

2. A bútorcsaládokat leváltja az egyesével összeválogatott bútorok kompozíciója, amelynek nyomán létrejövő összkép jobban hangsúlyozza a lakó, lakók egyéniségét, mely egyediség a legalapvetőbb pillére az idei trendeknek. 

3. A “mindennapi luxus” is igénnyé válik. Ezt olyan apró kiegészítőkkel tudjuk elérni, mint a magasminőségű illatgyertyák, mécsesek, illatosítók, szappanok, továbbá puha törölközők, papucsok, takarók és ágyneműk. 

4. A természetes anyagok kerülnek előtérbe, úgy, mint a már említett rattan, nád, és emellett a pamut, a len, a világos színű tömörfa, a bőr, a fém és a természetes kő. 

5. A márvány mellett még inkább előtérbe kerül a már tavaly feltűnő terrazzo burkolat (öntött műkő), és a kit-kat finger mozaik (hosszúkás alakú, téglalapokból álló mozaik) burkolat.  

6. A fehér kerámiákat az étkezés során a melegebb árnyalatú krém vagy terrakotta színű készletek váltják fel. 

7. Nem csak a trendek miatt, de fontos elemei a lakberendezésnek az újrahasznosított anyagok a bútorokon és a kiegészítőkön. Egyre inkább elterjednek a saját kezűleg készített vagy átalakított bútorok és tárgyak használata, a makramé, a helyi készítők termékeinek tudatos vásárlása. Fontos és hangsúlyos irányzat zöldnövények (például pozsgás, strapabíró, moha jellegű vagy leveles zöldek) betervezése az otthonokba minden formában, akár a falon is. 

home-office-512383-01-XXL8. A home office miatt terjednek a többfunkciós terek. Ezek megvalósulhatnak a nappaliban, konyhában, de akár a lakás bármely egyéb pontján is, ahol megfelelő munkakörülményeket lehet létrehozni egy otthoni irodának, tehát ahol elegendő a természetes vagy mesterséges fény, és minden könnyen elérhető távolságban van, azaz kézre áll. Ezeket az otthoni irodákat érdemes külön, motiváló, inspiráló falszínnel, tapétával vagy lambériával, falpanellel lehatárolni a többi funkciótól. 

9. A divatos stílusok közé sorolható a már említett minimál, a kevésbé sok fehéret tartalmazó skandináv, a rusztikus, mely az egész helyiségben régi, falusisas bútorokat és dekorokat vonultat fel, és a romantikus granny chic, mely utóbbi a felületeket, bútorokat eredeti szépségében mutatja meg átfestés nélkül, és előszeretettel használja a csíkos, kockás és apró virágos tapétákat és textíliákat. 

10. A színek tekintetében a meleg, semleges, fehér és szürke árnyalatok mellett a földszínek a nyerők, a mohazöld, a mélyzöld, a mélykék, a lágy terrakotta, a vörösesbarna, a sötétbarnás bronz, a gyömbér és az okker, mely színek arannyal párosulva válnak igazán otthonossá és maivá. 

Mindezen irányzatok bátrak alkalmazhatóak a tetőtéri otthonokban is, azzal a kitétellel, hogy a sötét színeket csak azokban a terekben vagy abban az esetben alkalmazzuk, ha számunkra ez jelenti az otthonos hatást. Illetve az is fontos, hogy elég természetes fényt tudunk bejuttatni a tetőtéri ablakokon, hiszen a sötét színek összenyomják az amúgy is kisebb, szabálytalanabb alakú tereket. 

 

Neked melyik a kedvenced? 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. január 22-én tettük közzé.