Vedd fel a kesztyűt a téli sötétség és depresszió ellen!

Az ünnepek végével hajlamosak vagyunk befordulni, és türelmesen várni, hogy véget érjen a hosszú, sötét tél. De biztos, hogy csak ennyit tehetünk? Tarts velünk, cikkünkben összeszedtünk pár ötletet, ami segíthet elejét venni a téli depinek!

Friss levegő, friss elme 

Értjük, hogy miért nem lelkesedsz a téli ablaknyitásokért, de hidd el, megéri nem elsumákolni! A légcsere új erővel tölt fel, javítja a teljesítményed és az alvás minőségét. Utóbbi kifejezetten fontos a depresszió ellen. Arról ne is beszéljünk, hogy a téli, benti teregetés, főzés, mosás, mosogatás mennyi párát termel, amiktől muszáj megszabadulni, ha nem szeretnél penészgombákat a falon. 

Válaszd a teljes ablakos, lehetőleg kereszthuzatos szellőztetést! Így gyorsabban kicserélődik a levegő úgy, hogy közben nem hűlnek ki a bútorok és falak. Minél több ablakotok van, annál eredményesebb lesz a szellőztetés. Ébredés után és lefekvés előtt is tárd ki az ablakokat és szívd magadba a frissességet! A hatékony szellőztetésről itt írtunk.  

Több fénnyel a jókedvért 

Bár a napfény mennyiségét nem, de a világosságot tudod befolyásolni. Tetőtér esetén válassz minél több tetőablakot, hogy több természetes fény jusson be a tetőtérbe!  Így később kell mesterséges világítást kapcsolnod. A nappali fény jót tesz a pszichének, arról nem is beszélve, hogy csökkentheti az otthonod energiafelhasználását és ezzel a rezsit. Nappal az ablakon kirajzolódó havas táj, éjjel pedig az eléd táruló csillagos ég pillanatok alatt átszínezi a hangulatodat. A sok ablak egyébként azáltal, hogy világosítja a teret, nagyobbnak és tágasabbnak is mutatja.  

Lesd el a hygge életérzést! 

A dánok (és más északi népek) mesterei a hosszú, sötét telek átvészelésének. Hiszen mindezek ellenére ők az egyik legboldogabb nép, köszönhetően a régóta kifejlesztett és tökéletesített hygge életérzésnek. Érdemes tőlük ellesni ennek a titkát. Ehhez nincs másra szükséged, mint minél több világosságra és meghittségre. Tetőtér esetén könnyebb a dolgunk, hisz többnyire igényeink szerint bővíthetjük a tetőablakok számát. Amint lement a nap, kényeztesd érzékeidet kellemes világítással! Hagyd még fenn a karácsonyi fényfüzért, helyezz el minél több égősort, mécsest, gyertyát, apróbb fényű tárgyakat a lakásba! Olvasnál még a témában? Akkor kattints ide 

Alakításd át a belső teret! 

A szorongás, lehangoltság ellen sokat tehetsz, ha téliesíted, átalakítod otthonod belső részét. Elő a hosszú szőrű, pihe-puha, párnákkal, paplanokkal, gyertyákkal! Idén télen a retro és 70-es évek eklektikus lakberendezése hódít. Ha ezekkel nem tudsz azonosulni, nem kell erőltetni! Elég, ha a mustársárga és barna árnyalatokat veszed csak át, amik feldobják otthonod és a kedvedet is!  Anyaghasználatban a fa és a bőr népszerűek idén. 

Te hogyan veszed fel a kesztyűt a téli sötétség és rosszkedv ellen? Írd meg nekünk kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. február 5-én tettük közzé.