5+1 tipp, hogy a házfelújítás könnyen menjen

A házfelújítás nem egy hétvégi program: hosszú és körülményes út is vezethet addig, amíg elégedetten térünk be megújult otthonunkba. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, aminek mérlegelésével könnyebben megy majd a felújítós projekt. Tippjeink mellé a BMI Bramac termékmenedzsere, Viniczai Róbert ad gyakorlatias tanácsokat.

Vedd észre időben!

Ha minél hamarabb észreveszed, hogy a tető egy része vagy teljes egészében felújításra szorul, akár egy nagyobb kár is könnyebben elkerülhető, így például nem kell majd egy kellemes szombat reggel arra kelned, hogy beázott a tető vagy elkezdett penészesedni az épület.

A szakértő tanácsa:

„Tulajdonosként nem kell felmenned a tetőre, bízd szakemberre az átvizsgálást! Egy újonnan vásárolt ház esetleges hiányosságait vagy egy extrém vihar utáni károkat a szakember szeme rögtön kiszúrja, de laikusként is felfigyelhetsz néhány figyelmeztető jelre: bejön-e ott fény, ahol eddig nem, tapasztalsz-e nedvesedést a tetőfólia hátoldalán vagy a padlástér padlóján, a faanyag oldalán."

 

Járj nyitott szemmel!

Az építkezés, felújítás nem olcsó mulatság, de ha jól időzítesz és nyitott szemmel jársz, jelentős összegeket spórolhatsz. Például 2021. január 1-től igényelhető egészen 2022 végéig a beltéri és kültéri munkálatokra egyaránt elszámolható lakásfelújítási támogatás azok számára, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek.

 

Válassz jó szakembert!

Minden háztulajdonos álma egy megbízható szakember, aki az elképzeléseknek megfelelő, minőségi munkát ad ki a keze közül. Nézz utána a választott szakember korábbi munkáinak az interneten vagy beszélgess olyan háztulajdonosokkal, akiknek előzőleg már dolgozott. Jó referencia lehet, ha a tetőfedő szakmai elismeréseket is a magáénak tudhat, vagy ha folyamatosan képzéseken vesz részt. A magas színvonalú továbbképzéseknek nyújt teret például a BMI Akadémia is.

felujitas-bramac


A szakember tanácsa:

"Ha azonnali problémát, például beázást kell orvosolni, már az is nagy szerencse, ha találunk olyan mestert, aki rögtön tud segíteni. Egy-egy munkálat kapcsán tanácsos fél, de akár egy évre előre egyeztetni a tetőfedővel. Érdemes előszerződést kötni, amely mindkét fél részére biztosíték a munka elvégzésére."

 

Készülj fel te is!

Annak érdekében, hogy tulajdonosként releváns kérdéseket tudj feltenni és értsd azt, amit a házadon dolgozó szakember mond, nem árt, ha tisztában vagy alapvető fogalmakkal. Felújítás előtt nézz utána, mi szükséges a tartós hőszigeteléshez vagy miért nyújt biztonságot a teljes felületű hófogás.

 

Gondolkodj rendszerben!

Csak tetőcserépből nem lesz tető, ezért érdemes rendszerben gondolkodni és a tetőcserepekkel együtt a gyártó saját rendszerelemeit előnyben részesíteni az utángyártott tartozékokkal szemben. A gyári alapanyagok minősége garantált, illetve így azon sem kell aggódnunk, vajon kompatibilisek-e egymással.

 

+1 Tartsd karban!

Ahhoz, hogy a fáradságos munka gyümölcsét sokáig tudd élvezni, figyelj oda a tető és a hozzá tartozó rendszerelemek karbantartására. Tisztítsd meg rendszeresen a csatornát a falevelektől, ágaktól, szennyeződésektől, nézd át a szegélyeket, vápákat, vizsgáld meg a tetőcserepeket. A kisebb karbantartási munkák saját kezűleg is elvégezhetőek, de ha biztosra szeretnél menni, érdemes szakemberhez fordulni.

2021-03-31_16-33-36


Ezt a bejegyzést 2021. március 29-én tettük közzé.