Az éjjeli szellőztetés jótékony hatása nyáron

Nyitott ablaknál alszol éjszaka? Ennek számos előnye van: folyamatosan friss levegőhöz jutsz alvás közben, ideális hőmérsékletűre hűtöd a lakást és a madarakkal ébredhetsz. Ezáltal jelentősen csökkented azoknak a napoknak a számát, amikor az otthonod beltéri hőmérséklete eltér a komfortostól. 

A csapadékmentes nyári éjszakákon bátran hagyd nyitva az ablakod, sőt, még jobb, ha több ablakot is kitársz! Nem csak a tücsökciripelés és a madárkórus romantikus ébresztője végett tanácsos így tenned. A kinti hőmérséklet éjjel jóval alacsonyabb, mint nappal, ezért érdemes éjszaka gondoskodni a ház levegőjének cseréjéről, a beltér hűtéséről.  

Ha éjszaka nyitva hagyod az ablakokat, a lakás hőmérséklete reggelre kellemesen lecsökken. Bár napközben a kinti felmelegedés és a napsütés végett emelkedni fog a beltéri hőmérséklet is, de így kevésbé lesz drasztikus. Ennek eredményeként a beltéri hőmérsékletet a kintinél alacsonyabban tudod tartani. Ezt a hatást tovább fokozhatod, ha gondoskodsz a megfelelő árnyékolásról és sötétítésről is. Napközben pedig, ha lehet, kereszthuzattal szellőztess, amelynek köszönhetően gyorsabban cserélődik a levegő, így nem kell sokáig nyitva hagynod az ablakokat és beengedni a meleget. A huzat segítségével picit Te is felfrissülhetsz, hiszen a beáramló levegőt hűvösebbnek érzed 

Tipp: Ha van lehetőséged huzatot csinálni, lehetőség szerint ne tartózkodj bent ezen helyiségekben sokáig! Ha tartósan a huzatban vagy, ízületi- és légúti panaszaid lehetnek, de nem ritka a fejfájás sem. Ezek mellett érdemes arról is gondoskodnod, hogy a huzat hatására ne tudjon semmi becsapódni, helyéről elmozdulni, lesodródni, hogy elkerüld az esetleges káreseteket, kellemetlenségeket! 

Az éjjeli szellőztetés hatásának vizsgálatára számos tesztet végeztek már. Egy gyakorlati példában, egy Rómában lévő házban 8 ablakot tártak ki éjszakára. Másodpercenként 50-100 liter levegő cserélődött ki ablakonként, a ház szellőztetési rátája 4-6 ACH (air change rate) volt.

A szellőztetés hatékonysága

  Annak mértéke, hogy éjszakai szellőztetés nélkül vagy szellőztetéssel az év hány százalékában van a komfortosnál magasabb tartományban a beltéri hőmérséklet: 
Éjszakai szellőztetés nélkül:  12% (1043 óra) 
Éjjeli szellőztetéssel:  9% (757 óra) 

Tehát éjjeli szellőztetéssel 9%-ra csökkentheted azt az időszakot, amikor a komfortosnál melegebb van az otthonodban, amit még fokozhatsz a megfelelő árnyékolással. Ha ideális hőmérséklet van bent, jobban tudsz koncentrálni, jobb lesz a közérzeted, aktívabb leszel. 

Te nyitva szoktad hagyni az ablakot éjszakára? Írd meg nekünk! 

 


Ezt a bejegyzést 2020. július 16-án tettük közzé.