Ezekre a tényezőkre ügyelj, ha házat veszel!

Friss levegő, ébresztőóra helyett madárének, susogó fák hangja… Te is így képzeled a családi házas életet? Ahhoz, hogy az ábrándból ne legyen rémálom, otthonodból pedig egy folyamatos pénznyelő, nagy körültekintéssel, sok-sok kérdéssel és szakértők segítségével érdemes igent mondanod jövendőbeli házadra. 

Házvásárlás előtt ezekre a kérdésekre mindenképp szerezd meg a valós válaszokat! 

Mikor vette vagy építette az eladó a házat és miért adja el? 

A ház kora és eladás oka rejtett előnyökre és hátrányokra is rávilágíthat. A ház kora sejteti a jövőbeli felmerülő költségeket, míg a házeladás oka adódhat egy sürgős helyzetből, ezek pedig mind árcsökkentésre biztosítanak terepet.  

Milyen gondjai vannak a háznak? 

Ha vannak visszatérő problémák, és őszinte az eladó, akkor válaszának segítségével meg tudjuk tervezni a javítási költségeket. A konkrét, eseti korábbi problémákra is érdemes rákérdezni, mert azokból könnyen lehet később visszatérő gond. Előfordulhat, hogy a rejtett hibákról ő sem tud, ezért is érdemes külső szakértővel is átnézetni azt 

Milyen felújításokon és nagyobb javításokon esett át az ingatlan?  

Ha voltak, az ezekkel kapcsolatos dokumentációkat, garanciákat mindenképp ellenőrizzük. A felújítás és karbantartás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott területet illetően elégedetten hátradőlhetünk. A rosszul elvégzett munka később még visszaüthet, ezért ha a vásárlás mellett döntünk, a szerelő, kivitelező elérhetőségeit mindenképp ismerjük.  

Mit mutat a tulajdoni lap? 

Érdemes összevetni a valósággal, hiszen előfordulhat, hogy nem jogszerűen lett kibővítve a ház. Sarkalatos pont lehet ez, főleg ha bővíteni szeretnénk az ingatlant.  

Beépíthető a tetőtér? 

Ha a padlástér porosodó csomagmegőrzőként szolgál, de későbbi terveink között szerepel a felfelé irányuló terjeszkedés, tájékozódjunk róla, hogy engedélyezve van-e a tetőtér beépítése.  

Milyen a ház lábazata? 

Ha a ház alján hiányos a vakolat, az jelentheti azt, hogy nincs vagy rossz az alászigetelés, ami miatt vizesedik a ház. Utómunkával ez orvosolható, de semmiképp sem elhanyagolandó probléma, ami még az árcsökkentésre is erős indokként szolgál. Ha ráadásul még a pince is nedves száraz időben, az már baljós jel.  

Milyenek a falak? 

A repedt fal a rossz vakolás mellett statikai hibát is jelenthet. Ez nagyban függ a repedés mélységétől és irányától. Ennél a problémánál mindenképp szakértői szemekre lesz szükség.  A frissen festett fal is egy korábbi problémára utaló jel lehet! 

Milyenek a vezetékek? 

A konnektorok, kapcsolók, villanyóraszekrény jó állapota és újszerű kinézete nem jelenti azt, hogy a fal mögött is új vezetékrendszer fut. Ha az eladó azt állítja, hogy cserélve lettek, akkor ezt dokumentációkkal is tudnia kell igazolni.  

Milyen a padló állapota? 

Ha egyenetlen vagy süllyedt a padló az nemcsak hanyag munkára, de a vízvezetékrendszer hibáira is utalhat. 

Milyen a tető állapota? 

Tartalmaz azbesztet? Ha igen, az bontást, teljes tetőcserét és sok plusz költséget jelent, ami szintén okot ad az ár csökkentésére. Emellett a tető kora, a gerendák állapota és négy- vagy többlábú lakóinak száma is közeli javítást jelez előre. Érdemes ezt is szakértő szemekre bízni.  

Milyenek az ablakok? 

Ha új, ha régi, a rossz szigetelés lehet a buktatója, főleg, ha nemcsak a termék minőségével, de az ablakok záródásával is probléma van. 

További információval kapcsolatban kérdezd szakértőinket! 


Ezt a bejegyzést 2020. október 23-án publikáltuk.