A 30 az új 40! Legalábbis, ha babavárót igényelnél

2024-től változnak a Babaváró hitel részletei. Növekedik a felvehető összeg, de szigorodnak a pályázati szabályok. Sőt, az újra házasodók újra igényelhetik a hitelt. Lássuk, hogyan juthatunk Babaváró hitelhez a jövő évtől!

A Babaváró hitel 2019 júliusa óta pályázható, és az egyik legnépszerűbb támogatási forma. Szabad felhasználású, fedezet nélküli hitel, amit gyermeket tervező házaspárok igényelhetnek 20 évre, maximum 10 millió Ft értékben. Legalábbis idén év végéig. A hitel az első 5 évben kamatmentes, és ha ez idő alatt a magzat betölti a 12. hetét, a futamidő végéig az is marad. 2 gyermek esetén a fennmaradó hitelösszeg 30%-át, három gyerek esetén a teljes maradék hitelt elengedik. Erről további információkat a Ki veheti fel a babaváró hitelt és mire lehet fordítani? című cikkünkben adtunk.  

Változnak a Babaváró hitel feltételei és összege 

A maximális 10 millió Ft helyett jövőre már 11 millió Ft igényelhető. Ezzel párhuzamosan a maximális hiteltörlesztési összeg is emelkedik, egészen pontosan 50.000 Ft-ról 51.000 Ft-ra. Eddig csak abban az esetben volt igényelhető a kölcsön, ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. 2024-től ez a szám szigorodik és nem érheti el a 30. életévet. Kivétel ez alól, ha a házaspár akkor pályáz a hitelre, amikor a magzat már betöltötte a 12. hetet, de a hölgy még nincs 41 éves.  Ezutóbbi viszont egy átmeneti időszak, ami csak a jövő évre vonatkozik. Éppen ezért, azoknak a házaspároknak, ahol a nő 30-41 év közötti, érdemes átgondolnia, hogy még idén felveszik-e ezt a hitelt. Ha a fogantatás a várthoz képest akadozik, csúszik, lehet, hogy a pár az átmeneti időszakból is kicsúszik. Ezért, ha biztosra akarnak menni, érdemes lehet még idén élni a lehetőséggel.    

Többször is igényelhető a Babaváró hitel 

Legalábbis abban az esetben, ha az elvált házaspár minden kötelezettségét visszafizette, és az új frigy megfelel a szükséges feltételeknek. Ez nagy újdonság, ami eddig nem volt lehetséges. Ennek pontos részletei még kidolgozás alatt vannak.  

További változások 

TB-jogviszonyt illetően a Magyarországon dolgozó, de külföldön adózó állampolgárok is igényelhetik a Babavárót. Azok a vállalkozók is fellélegezhetnek, akik az elmúlt időszak megterhelő körülményei miatt szüneteltették vállalkozásukat, ugyanis a jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. A lényeg, hogy 30 napnál nem lehet több a megszakítás, de a szükséges 3 év több munkahelyről, jogviszonyformából is összeadódhat.  

Ha a feltételek teljesítése előtt elhunyt a pár egyik tagja, korábban 60 nap állt rendelkezésére az özvegynek, hogy a bank felé felmutassa a halotti anyakönyvi kivonatot a dokumentum kiállítását követően. Erre ezután 180 nap lesz, illetve egy kérelmet kell indítványozni a bank felé. Erre korábban nem volt szükség. A bank ezt követően elbírálja a kamatmentesség sorsát.  

Eltörlik a Babaváró határidejét 

További fontos változás, hogy nem lesz határideje ennek a családtámogatási hitelnek, tehát egyelőre nincs megszabva, hogy meddig lehet élni ezzel a kölcsönnel. 

Cikkünk megírásában a Bankmonitor.hu, a Magyar Közlöny 103. és 123. száma volt segítségünkre. 


 Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 9-én tettük közzé.