A fény őrzői a gyerekszobában

Biztosítanád az ideális fénymennyiséget a család számára? Legyél ura a fénynek a gyerekszobában is a számotokra megfelelő és esztétikus árnyékolási megoldás kiválasztásával.  

Egyik lakásban vagy házban sincs szinte olyan homlokzati ablak, amelynél ne használnánk redőnyt vagy függönyt. A ferde tetősíkban található tetőtéri ablakok esetén a klasszikus függöny megoldás azonban nehezen alkalmazható. Nincs is rá szükség, hiszen készen kaphatók olyan, az ablak méretére pontosan illeszkedő rolók, amelyek esztétikusak, be tudják tölteni a függöny szerepét, sőt, még annál is többet nyújtanak.  

Nézzük, miből választhatunk az otthonunk egyik legfontosabb helyiségéhez, egy tetőtéri gyerekszobához.

 

Fényszűrés

gyerekszobák adottságainak és a lakóinak igénye függvényében nagyon változó, hogy mennyi napfény az elegendő és mikor ítéljük úgy, hogy túl sok. Ezt a dilemmát segítenek feloldani a roletták és a harmonikarolók, amelyek megfelelően szűrik meg és tompítják a fényt. Bizonyos tevékenységek indokolhatják, hogy meg kell reguláznunk a napsugarakat, hogy zavartalan legyen a tanulás, olvasás vagy monitor/tévé használata. A két roló tulajdonsága hasonló, de működtetésük eltérő. A VELUX sínes roletták szűrik a beérkező fényt és bármely pozícióban megállíthatók az ablak felületén. Ez azért nagyon hasznos, mert a szobába érkező fény mennyisége egy-egy mozdulattal, a rolóanyag mozgatásával jelentős lépcsőkben változtatható. Ennél kicsit több rugalmasságot nyújtanak a VELUX harmonikarolók, melyek praktikuma, hogy sem alul, sem felül nincsenek rögzítve, szabadon pozícionálhatók az ablaküveg bármely részén. Igény szerinti fényszabályozást vagy magánszférát biztosítva. A fényáteresztő rolók további hatása, hogy különleges színhatást és hangulatot teremthetnek a szobában a kiválasztott szín, mintázat függvényében.  

Fényszűrés

 

Fényzárás 

A tetőtéri fényvédelem legegyszerűbb eszköze a VELUX fényzáró roló. Az anyag kétoldalt sínekben fut és az üveg mentén bárhol megállítható. A sötétítés mértéke a roló színétől független, mely képességét az égbolt felé néző oldalán található fényzáró bevonatnak köszönheti. A szín- és mintavariációk lehetővé teszik, hogy bármilyen dekorációs vagy esztétikai igényt kielégítsenek. 

gyerekek fejlődéséhez a pihentető alvás elengedhetetlen, amihez teljes sötétségre, azaz akár a napsugarak, akár a bevilágító esti lámpák fényének kizárására van szükség, amit belső fényzáró rolóval tudunk a legkönnyebben biztosítani.  

Fényzárás

 

Fényzárás + fényszűrés 

Ha a gyerekszobába nem szeretnénk, hogy a kíváncsi szomszédoknak betekintése legyen vagy csupán csak a klasszikus sötétítő és fényáteresztő függöny kombinációt kedveljük, akkor ebben a 2:1-ben VELUX duo fényzáró roló lehet a segítségünkre. Ez a sínben futó roló egy fényzáró roló és egy harmonikaroló összeépítve, tehát egy termékként nyújtja a fényzárás és a fényszűrés lehetőségét. Gyerekszobák számára ez azért is praktikus, mert napközben a tompított fényre lehet szükség a tanuláshoz vagy akár számítógép használatához, alváshoz viszont sötétítésre. 

Fényszűrés és fényzárás

 

Fényzárás + fényszűrés + hőszigetelés 

Fokozhatod az előnyöket, ha a sötétítési képességet a hideg éjszakákhoz szigetelő hatással kombinálod, ugyanis a VELUX fényzáró energiarolók fényzáró képességükön felül javítják a tetőtéri ablak hőszigetelő képességét. Tehát például, ha a gyerekszobába nem került elegendő fűtő egység, akkor ez a roló segít bent tartani a meleget. Ez a belső árnyékoló is sínben fut, de mozgatása a harmonikarolóhoz hasonlóan történik, tehát sem fent, sem pedig lent nincsen rögzítve az ablakszárnyhoz, így a bejutó fény mennyiségét és szögét is szabályozni tudja. 

Hőszigetléssel kiegészítve

Melyik a kedvenced? Írd meg hozzászólásban!

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 26-án tettük közzé.