Szabályozd a nyarat a tetőtérben VELUX ACTIVE automata ablaknyitással!

A tetőtéri nyári klíma gondolatától sokak homloka összeráncolódik, pedig mára már sokat fejlődött a technológia, amivel kordában tarthatjuk a hőmérsékletet odafenn. A VELUX ACTIVE automata ablaknyitója és beltéri klímaszabályozója ebben segít. Tarts velünk és megmutatjuk, hogyan tudja a kényelmet és kellemes hőmérsékletet szolgálni a tetőtérben. 

Tetőtér és tetőtér között is rengeteg különbség van. Az, hogy egyik miért melegszik fel jobban, míg másik lassabban, nagyon sok tényezőtől függ. Hatással van rá a külső-belső hőszigetelés, a tető állapota, a nyílászárok, tetőablakok kora és fajtája, a tetőtér összeköttetése a lenti szintekkel. Minél jobb a hőszigetelés és tető, annál lassabban adja át a külső meleget a beltérnek. Ez viszont visszafelé is igaz. Ha egyszer felmelegedett a tetőtér, nehezebben is tud a vastagabb réteg miatt kihűlni az esti órákban. Akár jobb, akár kevésbé erős a tetőtéri szigetelés, a hőmérséklet alapvetően magasabb lesz, mint a lenti szinteken. Lássuk, hogyan veheted kézbe, és egyúttal adhatod ki a hőmérséklet szabályozásának feladatát odafent.  

Hogyan szabályozhatod a tetőtér hőmérsékletét a makacs nyári kánikulában is? 

Azt már több cikkünkben is említettük, hogy a tetőablakok száma, és ezáltal a kereszthuzat, milyen sokat tud javítani a légcsere hatékonyságán. A VELUX ACTIVE automata ablaknyitó funkciója még ennél is nagyobb segítségünkre lesz. Beltéri klímaszabályozója folyamatosan monitorozza a tetőtér páratartamát, hőmérsékletét, CO2-szintjét, levegő minőségét. Ha úgy érzi, hogy eljött az ideje a légcserének, akkor kitárja a tetőablakokat, és amint szükséges, be is zárja azokat. Az automata ablaknyitás során több tényezőt is figyelembe vesz. Eső esetén nem nyit, viszont azonnal zár, de ha túl meleg van odakinn, akkor sem nyitja ki a tetőablakokat annyira, hogy melegebb legyen odabenn, mint kinn. Ha szükségesnek érzi, a redőnyöket, sötétítőket is lehúzza, hogy ezzel is kinn tartsa a meleget. Sokszor ezt mi saját magunktól sem érezzük. Nem tudjuk, mennyivel van melegebb odakinn, mikor a leghatékonyabb az ablaknyitás. Ahogy azt sem tudjuk precízen megmondani, hol tart a páratartalom vagy milyen a levegő minősége. Ezeket a számunkra láthatatlan körülményeket a VELUX ACTIVE automata szabályozó kezébe adhatjuk, így a mindennapok is egyszerűbbé mégis egészségesebbé válnak odafenn. A jó minőségű levegő hatását érezni fogjuk. Jobban alszunk és koncentráltabban dolgozunk a tetőtérben. Egy jól időzített ablaknyitás és klíma duója pedig hatékonyabbá teszi a meleg elleni küzdelmet és csökkentheti a rezsiszámlát.  

Éjjel, nappal, távolról és otthonról is szabályoz 

A VELUX ACTIVE automata ablaknyitó akkor is méri a tetőtér klímáját, amikor otthon vagyunk, így alvás közben is elvégzi az értékek optimalizálását, hogy nekünk ezzel már ne legyen gondunk, illetve egy hirtelen érkező nyári, éjjeli vihar során se kelljen kipattanunk az ágyból ablakokat zárni. Előre beprogramozhatjuk, hogy ébredéskor felhúzza a sötétítőt és kitárja az ablakokat, hogy kellemesen friss levegőre ébredjünk. Ugyanezt megtehetjük lefekvéskor is. Egy szóval sokkal élhetőbbé, kényelmesebbé és egészségesebbé teszi a tetőtéri tartózkodást. 

Olvasnál még VELUX ACTIVE működéséről és előnyeiről? Akkor ezeket a cikkeket érdemes átböngészned: 


Ezt a bejegyzést 2022. július 15-én tettük közzé.