A ferde tetősíkok - hangsúlyozzuk vagy ne?

A tökéletes otthon létrehozása nem egyszerű, ráadásul a ferde tető alatti tereket sokan eleve hátrányként élik meg. Vannak, akik beleszületnek, vannak, akik belekényszerülnek, de egyre többen választják szándékosan a tetőtéri lakásokat, mert meglátják benne a számtalan lehetőséget, az egyedi megoldások tárházát. Nézzük meg, mit tehetünk a ferde tetősíkokkal!

A tetőtéri lakások már önmagukban is nyomasztó érzést kelthetnek sokakban a ferde tetősíkok miatt. Ha ez viszonylag sötét lambériával is társul, akkor a térérzet még szűkösebbé válhat, akár barlangszerű is lehet. Ez utóbbi esetben rengeteg természetes és mesterséges fényt kell a terekbe juttatni ahhoz, hogy ezt a nyomasztó érzést eltüntethessük. Apró trükkökkel azonban minden probléma könnyen orvosolható, és a terek optikailag megnövelhetőek általuk, tehát ezekre a ferde felületekre ne problémaként, hanem megoldandó feladatként tekintsünk!  

Akár készen vásároljuk a lakást, akár tetőteret építünk be, a legtöbb esetben tehát számolnunk kell a látszó gerendákkal, de sokszor még a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek oly divatos lambériázott tetősíkjaival is, melyek sokszor a falakra is lekúsznak, mintegy fába „csomagolva” az összes falfelületet.  

A tetőteret szabdaló oszlopokat azonban ügyesen a tér szolgálatába állíthatjuk, a tetőszerkezet gerendáit, lécezését pedig látványelemmé avanzsálhatjuk. Ezzel párhuzamosan érdemes arra törekednünk, hogy a függőleges falfelületekre, vagy egy-egy különleges bútordarabra, dekorációra, világítótestre irányítsuk a fókuszt, így a figyelem máris elterelődik a ferde síkokról. 

hangsulyos-egyenes-fal-ID10034708_115022-01-XXL 

A ferde tetősíkokat meghagyhatjuk fa mivoltukban is, de fontos, hogy lehetőség szerint a padló mindig sötétebb faburkolatot kapjon, mint a mennyezet, és amennyire lehetséges, a mennyezet minél világosabb legyen, bár tény, hogy sötétebb fából világosabbat csak a teljes felület lecsiszolása után lehet létrehozni. Amennyiben erre nem vállalkozunk, akkor lakkozott felületre is felhordható krétafestékekkel tudjuk fehérre vagy a most divatos világosszürke színre mázolni a fafelületeinket. 

feher-lamberia-ID10092934_518469-01_ASD_405-011 

Ha esetleg a padlónk természetes fa és kissé már viseletes, akkor azt is fehérre vagy szürkére mázolhatjuk (gyerekszobában pedig színesre vagy mintásra). Nem kell megijedni a tetőtéri helyiségekben a sok fehértől, vagy egyéb világos, pasztell árnyalattól, mert ha valahol, hát ezekben a terekben szuperül működik a monokróm hatás, sokkal szellősebbé válik általuk a tér. A sok fehér vagy világos szín mellé természetesen kontrasztos színeket, anyagokat is társítani kell a bútorok, dekorációk, lakástextilek tekintetében, hogy a helyiségek ne váljanak kétdimenzióssá, és megmaradjon az otthonos, kuckós érzés is. 

A ferde síkokat tehát, ha nem muszáj, ne fessük közepesen sötét, vagy sötét színűre, ne mintázzuk, ne dekoráljuk, ne helyezzünk rájuk fénytesteket (esetleg az ablakok fölé, ha nagyon szeretnénk), és ha maga a lécezés textúrája is zavar minket, akkor beburkolhatjuk gipszkartonnal ezeket a ferde síkokat, illetve azok, akiket a gerendák látványa sem dob fel, a tetőszerkezet gerendáit is elburkolhatják gipszkartonnal. 

A tetőtéri lakások hátrányai mellett ugyanakkor előnyökről is beszélhetünk, hiszen a ferde síkba integrált tetőtéri ablakok jóval több fényt juttatnak a terekbe, mint a függőleges társaik, és ahogy korábban elhangzott, világos falakkal és bútorokkal ez az érzet tovább fokozható. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 29-én tettük közzé.