6 érv, amiért megéri Kádár-kockát venni 2023-ban

Mindenkinek, aki új otthonra vágyik van egy idilli elképzelése arról, hogy gyorsan megtalálja álmai – kulcsrakész – otthonát. A gyakorlatban sajnos vagy nem sajnos a felújítást szinte senki nem ússza meg. De ez nem is baj, hiszen így egy régebbi házból is csodás új otthon készülhet. Így van ez a Kádár-kockák esetén is. Lássuk, miért éri meg Kádár-kockát venni!

 

1. Alacsonyabb ár

A hazánkban lévő ingatlanállományból közel 1 millió a 60-as évek szülte Kádár-kocka. Generációváltás és egyéb okok miatt számtalan eladásra kínált épületet is találunk közöttük. Bár első ránézésre lehet, hogy nem gondoljuk túl versenyképesnek a múltszázad markáns karakterét tükröző otthonokat szemben a mai divatnak megfelelő, újépítésű házakkal, azonban, ha a képek helyett az árra réved a tekintetünk, mindjárt fontolóra vesszük, hogy megvizsgáljuk a paramétereket. Az alacsonyabb vételár persze előre jelzi, hogy komoly felújítás vár ránk. De ha utánaszámolunk, még így is – nyilván ez függ az átalakítás mértékétől is – valószínűleg az új ház ára alatt maradunk.  

 

2. Használható alapok

Ugyan vannak szélsőséges esetek, de általában a Kádár-kockák jó állapotú épületek. A főbb szerkezeti elemeik jó teherbírásúak, az alapanyagot nem spórolták ki belőle. Még ha az alaprajzot teljesen át is szabjuk, a rendelkezésre álló tér, a helyet ügyesen kihasználva, egy 2-3 gyerekes család számára is kényelmes lehet. Ráadásul a megmenthető elemek akár újra felhasználhatók és beépíthetők az átalakítás során, ami kisebb terhelést jelent a környezet számára, mintha teljesen elbontanánk és/vagy nullkilométeres házat építenénk. 

 

3. Variálható alaprajz

Eredeti állapotában lévő Kádár-kocka jellemzően körbejárható. Nagy, tágas, egymásba nyíló szobák találhatóak bennük, ugyanakkor a fürdőszoba – sok esetben a WC-vel együtt, a konyha, spejz, folyosó és étkező viszont általában kisebb méretűek, sok esetben sötétek.  Egy kis fantáziával és jó szakemberek segítségével viszont az alaprajz drasztikusan módosítható. A tér újraosztásával, a padlás beépítésével pedig a mai igényeknek megfelelő tágas, komfortos otthont teremthetünk. 

 

4. Tetőtér-beépítés 

A padlás lakótérré alakítása elviekben lehetséges, a gyakorlatban ennek megállapításához és megtervezéséhez is szakemberre lesz szükség. Hiszen nem mindegy, hogy milyen az alap, milyen a födém, milyen állapotban van a tető, mi az elképzelés a fenti hely kihasználását illetően, hova lehet a lépcsőt elhelyezni, ami praktikus és a lenti térből sem vesz el. Ugyanakkor, ha minden adott, akkor új hálószobák vagy akár vizes blokk kialakítása is lehetséges fent. 

 

5. Nagy udvar

A Kádár-kocka mellé jellemzően óriási kert társul. Sok esetben található bennük melléképület, gyümölcsös és/vagy veteményes, esetleg baromfiudvar a múltból. Ez már csak egyéni döntés kérdése, hogy ezekből mit tartunk meg vagy mit bontunk el. Építhetünk garázst, teraszt, jut hely a kerti szerszámok tárolására is.

 

6. Vidék

Ilyen épületekért jellemzően a főváros vonzáskörzetébe vagy még messzebbre kell mennünk. Azonban ez inkább előny, mint hátrány. Több a zöld övezet, messzebb vannak a szomszédok, jellemzően jobb a levegő, ugyanakkor az infrastruktúra is már jó a legtöbb esetben.  

 

Persze az álomotthon kialakításához szükség van kompromisszumok meghozatalára is, de a végeredményt birtokba véve ez valószínűleg minden esetben megtérül majd! 

 

Te belevágnál egy Kádár-kocka felújításába? 

 

Kapcsolódó cikkeink: 


Ezt a bejegyzést 2023. február 20-án tettük közzé.