Hogyan tehetjük biztonságossá a tetőteret a kisállatunk számára?

A kisállatok komfortos életének elengedhetetlen velejárója a biztonságos otthon kialakítása. Ebben a cikkünkben a tetőtér kerül fókuszba. Mutatjuk, hogyan teheted a tetőteret biztonságossá kiskedvenced számára.  

Vigyázz a vegyszerekkel  

Ha élettered nagyobb része a tetőtérben kap helyet, akkor valószínű, hogy a tisztítószereidet is fenn tárolod. A takarításhoz használt és egyéb mérgeket, vegyszereket olyan helyre pakold el, ahol garantáltan nem fog szimatot a kis állatka, nem boríthatja fel. Így elkerülhető, hogy közelebbről érintkezzen vele, mint kellene. 

Édességek és kisebb tárgyak, játékok 

A cukor, csoki nem jó a kisállatok idegrendszerének. Tetőtéri konyhánál pedig benne van a pakliban, hogy a konyha ferde falsík alá kerül, így könnyen hozzáférhető, alacsonyan elhelyezkedő polcokon, szekrényekben kap helyet a finomság. Ezeket gondosan tedd el, hogy amíg egyedül van a négylábú, még véletlenül se férjen hozzájuk. Ugyanez igaz a kis tárgyakra, dugóra, fogvályóra, játékokra. Könnyen lenyelheti, ami fulladást okozhat. Rakd el őket jó mélyre vagy magasra. 

Növények és más zöldek 

A tetőtér klímája ideális terep egy növényoázis kialakítására, viszont sok mérgező növény leselkedik az állatokra, mint amilyen a liliom is. Ma már számtalan mobilapp vagy cikk található a neten, amik segítenek, hogy mit szabad és mit kell kerülni kisállat mellett. Alapvetően elmondható, hogy a mi szemeinket gyönyörködtető, színes, foltos, mutatós növények az állatok ellenségei, de vannak kivételek. Alaposan olvass utána, hogy miket engedsz be a tetőtérbe, mert a ferde falsík miatt szintén alacsonyabbra, így elérhetőbb magasságokba kerülhetnek. Ebben a cikkünkben például összeszedtük, hogy mely zöldek és virágok lubickolnak a tetőtérben. Kiindulásnak érdemes ezek mérgezőségét kideríteni.  

Szellőztetés 

A nyári kánikulában hamar felszökik a hőmérséklet a tetőtérben. A mai tetőablakok már olyan technológiával lettek ellátva, amik automatikusan szellőztetnek, így az otthon pihenő kisállatoknak sem kell a rossz levegő miatt aggódniuk. Ezek a szellőztetők figyelik az időjárást is, így nem kell attól félned, hogy elázik a lakás, mire hazaérsz.  

Szúnyogháló a tetőablakokra 

A cicák vadászösztönét még a beltéri lét sem szelídíti meg teljes mértékben. A tetőablakokon megpihenő galambok vagy betévedő bogarak, rovarok pillanatok alatt felzaklatják a macskákat. Félelmet nem ismerve ilyenkor csak egy cél lebeg előttük: elkapni a “vadat”. Ilyenkor zuhanhatnak a tárgyak, cserepek. Extrém esetekben, a nyitott tetőablakon keresztül akár könnyen a tetőn találhatják magukat, ezért menj biztosra, és szereltess fel szúnyoghálót az ablakokra! 

Macskaháló a teraszra 

A tetőtérrel együtt jár a terasz, erkély is. Bár a macskaháló nem a legesztétikusabb tárgy, amit a házunkon szeretnénk viszontlátni, ha a kiscicánk vagy kiskutyánk meglehetősen aktív és valós veszélyét látjuk a lepottyanásuknak, akkor érdemes a macskahálón elgondolkodni. Ma már egészen diszkrét megoldásokat is találhatunk. 

Biztonsági ajtó 

Picike négylábúknál trükkös tud lenni a lépcsőzés, de a nagyoknál sem mindig jó, ha lenn tartózkodnak az üres lakásban. Attól függ persze, hogy hol érzitek biztonságosabbnak az egyedül töltött idejüket. Ha nem szeretnétek, hogy a lépcsőn egyedül közlekedjenek, akkor szereltessetek fel rácsos kiskaput a lépcső tetejére, így valószínűbb, hogy a tetőtérben marad, míg ti távol vagytok. 


Ezt a bejegyzést 2022. február 26-án tettük közzé.