A hőszigetelés elvi kérdései - 1. rész

Tetőtérbeépítésnél az energiahatékonyság, a költségcsökkentés kérdései nagy hangsúlyt kapnak. Mitől függ a tető hőszigetelő képessége? A következőkben a jó tető ismérveit mutatjuk be.

A tető szerkezete védőburokként óv csapadéktól, hidegtől, melegtől, fizikai behatásoktól. Hőszigetelő képességgel bír, sokféle anyagból, bonyolult szerkezetekkel épül. Termikus burokként akkor viselkedik jól, ha folyamatos, nincs benne rés, hiány, olyan mértékű védelmet adó anyagokkal készül, hogy egyszerre felel meg az aktuális hőtechnikai követelményeknek és a használói igényeknek. A tetőtér nemcsak a tetőszerkezettel, hanem az alatta lévő szinttel, szerkezetekkel is határos, így e burok folytonosságágondosan kell kialakítani. 

 

Milyen problémákkal szembesülhetünk? hoszigeteles

  • Hőhídról beszélünk, amikor a vizsgált szerkezet hőszigetelő képessége az előírásoknak vagy a használati követelményeknek nem felel meg. Például a fal, födém, tető nincs elég hőszigeteléssel ellátva.  
  • Relatív hőhídról van szó, amikor egy szerkezeten belül a környezetéhez képest egy gyengébb hőszigetelő képességű szakasz található. Például egy jól hőszigetelt tető olyan falhoz csatlakozik, aminek ezen képessége alulmarad a tetőénél. 
  • Találkozhatunk elszürkült, penészes fallal, tetőszerkezettel. Ezek sok esetben a fenti problémák nem megfelelő kezelése, a helytelen hőszigetelés miatt alakulnak ki. 

 

Hogyan lehet a tető jó hőszigetelő képességű? a-teto-hoszigeteles

A legfontosabb hőszigetelési kérdések a tetőszerkezet, tető és fal, régi és új falak csatlakozása, zárófödém, tetősíkból kiugró, oda betüremkedő felületek, padlók, nyílászárók, gépészeti áttörések tervezésekor merülnek fel. 

El kell kerülni a túlzott felmelegedéstSokan elegendő hőszigeteléssel tervezik, építik a tetőt, a nyári felmelegedés elleni védelemre viszont nem gondolnak. Ehhez ún. átszellőztetett tetőrétegrendet kell kialakítani, gondoskodni kell a tető megfelelő tömegéről. A legfontosabb a tető szerkezeti rétegrendjében kialakított légrés, ami a gravitáció elvén működő, légmozgással kiszellőztetett, „hűtő” réteg. A gyakran 60-80 C°-os tetőhéjalás miatt befelé sugárzott hő nagy részét itt szellőztetjük ki, így a belső szerkezetek hőterhelése csökken. A légrés mérete, szerkezeti kialakítása esetenként eltérő. 

Többféle hőszigetelő anyag, szerkezeti elrendezés ismert. Ipari körülmények között előállított, vagy a környezetet kevésbé terhelő, természetes anyagok sora áll rendelkezésünkre. 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu


Ezt a bejegyzést 2020. február 26-án publikáltuk.