A Kádár-kocka felújításának 7 alapelve

Hazánkban nagyságrendileg 1 millió Kádár-kocka épület található, így nem meglepő, ha tetőtér-beépítésre irányuló felújítás kapcsán is szóba kerülnek. Nézzük meg, mit lehet belőle kihozni! 

 

1. Padlástér beépítése

A kényelmes élettér megvalósítható a kihasználatlan padlástér beépítésével. A felfelé történő terjeszkedés lehetővé teszi, hogy minden családtag saját szobát kapjon, vagy épp funkcionális helyiségeket alakíthassunk ki. A tetőtér ideális lehet további hálószobák, gyerekszobák, dolgozó kialakításához. A ferde tető egyedi hangulatot teremt, praktikus lakberendezéssel pedig jól kihasználható a tér. Azonban a tervezéskor a túlmelegedés elleni védekezésről is gondoskodni kell! 

 

2. Bevilágítás növelése

A megvilágítás megfelelő kialakításával biztosíthatod, hogy otthonodat átjárja a természetes fény, és friss levegő jusson minden helyiségbe. Érdemes az alsó, illetve tetőtér-beépítés esetén az emelet ablakait is gondosan megtervezni – természetesen a helyiségek funkcióinak megfelelően. 

 

3. Természetes fény és szellőztetés a lépcsőház bevonásával

Ha az emeleti feljárót nem zárjuk le ajtóval, amikor szellőztetünk, és a lenti ablakok mellett az emeleten is kitárunk egy tetőablakot, hatékonyabban levegőztethetjük át a lakást a kémény-hatás segítségével. A feljáró megtervezésekor és az ablakok elhelyezésekor ezt célszerű észben tartani! Ha van rá lehetőség, akkor a feljáró felső szakaszához közel is elhelyezhetünk egy tetőablakot. Így ez nemcsak a szellőztetést teszi hatékonyabbá, de a lépcsőt és a földszint adott részét is bevilágítja természetes fénnyel.  

 

4. Árnyékolás, sötétítés

A túlmelegedés elleni védelmet az üvegfelületek külső árnyékolása biztosítja. A redőnyök maximális védelmet nyújtanak a túlzott hő ellen, így használatukkal kellemes hőmérsékletet lehet biztosítani minden szinten, egész nap és minden évszakban. 

 

5. Hibrid szellőztetési rendszer

A hibrid szellőzőrendszer egyesíti a mechanikus- és a természetes szellőztetést, az ablakok nyitásának automatizálását és a fűtés automatikus szabályozását. Nyáron a hűtést, illetve akár a kémény-hatású szellőztetést is megvalósíthatjuk általa. Télen pedig a levegő cseréjéről gondoskodhatunk programozottan.  

 

6. Energiahatékonyság

A kiváló minőségű házhomlokzat és modern fűtési rendszer jobb energiahatékonyságot eredményez a házban. A ház homlokzata optimalizálja az energia felhasználását, valamint a lakás fűtését. 

 

7. Térbővítés

Ha további bővítést is tervezel, de azok nem létszükségesek, oszd fel több ütemre a felújítási feladatokat a források és a hasznos alapterület függvényében! Kezdd a legszükségesebb feladatokkal, idővel pedig a további bővítést is beiktathatjátok! 

 


Ezt a bejegyzést 2021. január 15-én tettük közzé.